Спеціальні потреби

За виборами в Росії спостерігатиме рекордна кількість спостерігачів


До виборів в Росії залишилося всього два дні. П’ятниця, 2-го березня, є останнім днем, коли дозволена агітація. Особливістю цих виборів стало те, що за їхнім проведенням буде спостерігати безпрецедентна кількість спостерігачів. У четвер громадська організація Ліга виборців досягла домовленості про взаємодію на виборах зі штабами усіх кандидатів в президенти, крім Володимира Путіна та Володимира Жириновського. Згідно з нею, штаби кандидатів Геннадія Зюганова, Сергія Миронова та Михайла Прохорова збиратимуть разом дані звітів своїх спостерігачів. Прибули до Росії і зовнішні спостерігачі, зокрема від ОБСЕ. Усе це, на думку аналітиків, допоможе якщо не запобігти фальсифікаціям, то принаймні значно зменшити їхні масштаби.

Суботній вечір, присутні на занятті в університетські аудиторії старанно конспектують лекцію. Однак, це не студенти університету, ці 50 людей – лише мала частина двохсоттисячної армії росіян, які висловили бажання бути спостерігачами на виборчих дільницях у неділю. Спочатку присутні прослуховують лекцію, після чого їм показують тренувальне відео. Ті, хто записались спостерігачами на виборах, ходять на різноманітні тренінги, читають різні брошури. Спостерігач Анна Бугрова каже, що саме порушення на думських виборах у грудні підштовхнули її зайняти активну громадську позицію:

«Я зрозуміла, що всі ці фальсифікації носили масовий характер. Почала про це читати, цікавитись і от нарешті прийшла сюди».

Матвій Пєтухов з проекту «Громадянин-спостерігач» вчить потенційних спостерігачів, як відстежувати підкидання бюлетенів та багаторазове голосування. Крім того, він розповідає, як поводитись з правоохоронцями і як подавати офіційні скарги до слідчих органів:

«Наша мета дуже проста. Зробити так, щоб вибори були якомога чеснішими. У Москві це зробити достатньо просто, тому що у нас та у наших партнерів дуже багато спостерігачів».

Аналітик Центру Карнеґі у Москві Маша Ліпман застерігає, що спостереження на дільницях можливе лише у великих містах:

«Спостереження за виборами навряд чи досягнуть загальнонаціонального масштабу. У Москві ці зусилля насправді можуть якось вплинути на процес. Але ситуація в регіонах зовсім інша, провінції дуже відрізняються від великих міських центрів».

Після масових протестів проти фальсифікацій на парламентських виборах у грудні, прем’єр Володимир Путін оголосив про запуск спеціальної програми вартістю у півтора мільярда доларів, яка передбачає встановлення веб-камер на кожній з майже ста тисяч виборчих дільниць. Однак, цей крок не переконує потенційних спостерігачів.

«Щойно я почув про встановлення веб-камер – а це пообіцяв наш прем’єр-міністр – я відразу подумав: «Та невже, може насправді щось зміниться!» Але щойно я дізнався, що всі ці архіви із записами не будуть у відкритому доступі. Тобто, все буде знято, і відео відразу заховано», – обурюється спостерігач В’ячеслав Філіпов.

Катерина Коровкіна каже, що готова 20 годин залишатись на своїй дільниці у неділю, відслідковуючи потенційні порушення:

«Зараз я розумію, що, напевно, насправді щось можна змінити, тому я хочу спробувати буди спостерігачем, я готова…. Готова навіть воювати».

І можливо Катерині таки доведеться воювати. Після думських виборів незалежні експерти провели дослідження для «Волл Стріт Джорнал», у якому дійшли висновку, що 21% голосів, які отримала правляча партія – а це 14 мільйонів – були сфальсифіковані.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG