Спеціальні потреби

Мільярдер і любитель баскетболу Прохоров змагається за президентство



На президентських виборах у Росії, що пройдуть 4-го березня, балотуються п’ятеро кандидатів. Четверо з них, включно з прем’єр-міністром Володимиром Путіном, знайомі російському електорату з 90-их років. А п’ятий кандидат розпочав свою виборчу кампанію та політичну кар’єру загалом всього … два місяці тому. Це – мільярдер Михайло Прохоров.

Ростом у понад два метри, Прохоров виглядає органічно на баскетбольному майданчику. Він не лише давно грає в цю гру, але і є власником американської команди НБА Нетс зі штату Нью-Джерзі.

Балотуючись у президенти Росії, він запросив журналістів до однієї московської школи, де перед об’єктивами десятків камер провів тренування для школярів. А потім – розповів про свою президентську програму та відповів на питання преси.

«Основа моєї програми – культура. Культура об’єднує нашу країну – не ракети і танки чи ФСБ, а єдина могутня культура», – заявив Прохоров.

Інна Піварс, актриса і мати одного з учнів школи, каже, що кандидат і його програма справили на неї глибоке враження:

«Мені дуже приємно, що кандидат молодий, іде вногу з часом, і, я сподіваюся, розуміє сучасні проблеми».

Згідно з опитуваннями громадської думки, діючий прем’єр-міністр Володимир Путін переможе на голосуванні 4-го березня. Але Прохоров має непогану підтримку у великих містах, зокрема в Москві і Санкт-Петербурзі. Він закликає до боротьби з корупцією та урядовою бюрократією. Також Прохоров виступає проти обов’язкового призову на військову службу та за відміну віз для американців та європейців. Він уникає прямої конфронтації з Путіним. Ось так він відповів на питання щодо зростання антиамериканських настроїв у таборі Путіна:

«Ми – сильна країна. Ми нікого не боїмося. Я думаю, що жодна країна не може впливати на те, що у нас відбувається. Ми завжди самі вирішували наші проблеми. Саме тому ті, хто думає, що хтось ззовні може нам завадити, помиляється».

Марія Раппапорт, менеджер картинної галереї НВ, каже, що москвичі бачать у Прохорові альтернативу Путіну. Утім, хоча вона припускає, що багато людей за нього проголосують, отримати широку підтримку йому завадять його величезні статки, а особливо той факт, що він їх заробив традиційним для російських олігархів шляхом – скуповуючи державну власність на початку 90-их:

«Я не бачу, як Прохоров може переконати людей у селах, будучи олігархом. У цій країні люди не довіряють олігархам».

Політолог Центру Карнеґі Маша Ліпман звертає увагу на той факт, що Прохоров висунув свою кандидатуру через два дні після масового антипутінського протесту в Москві. Вона додає, що мільярдери в Росії не можуть діяти незалежно від Кремля:

«Він зручний кандидат, зручний суперник Путіну. В Росії не люблять «жирних котів», якщо не сказати більше. Людям не подобається сам факт, що він є мільярдером. В Росії існує думка, що якщо ви заробили так багато грошей, ви зробили це за рахунок інших людей і все це нажито нечесним шляхом».

Баскетбольні фінти Прохорова не зможуть відволікти виборців від думки про те, що його стан оцінюється в 18 мільярдів доларів. Але його програш на президентських виборах 4-го березня може стати не кінцем, а лише – початком його політичної кар’єри.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG