Спеціальні потреби

Поголів’я корів у США – найнижче за останні 60 років


Поголів’я великої рогатої худоби у Сполучених Штатах зменшилось до найнижчого рівня за останні 60 років. Насамперед через рекордну посуху, яку пережили минулого року південні штати країни. У результаті, ціни на яловичину зросли на 17%. Сільське господарство найбільш постраждалого штату Техас, зазнало збитків на понад п’ять з половиною мільярдів доларів. Чимало місцевих фермерів були вимушені закрити свої господарства. Ті, які втрималися у бізнесі, роблять усе можливе аби зберегти свою худобу.

Марк Скот невтішно оглядає своє стадо. Ще недавно на цьому пасовиську було втричі більше корів. Однак рекордна посуха минулого року змусила фермера зменшити поголів’я худоби:

«Напевно від 60% до 70% стада довелося продати. Я почав це робити ще півтора року тому, коли посуха тільки починалася».

Марк каже, що відсутність трави означає закупівлю кормів, ціни на які так само зросли:

«З тим поголів’ям, що було, я не міг би годувати їх усю зиму. Тепер коли стадо менше, я надіюся протриматися».

Великі надії Марк покладає на пасовиська, які він орендує на півночі країни, що не постраждали від посухи. Торік він перегнав на ці землі корів, а тепер ламає собі голову, як би дешевше перевезти їх назад. Зима у центральному Техасі видалася цього року дощовою. Ставки поповнилися водою, ґрунт набрав вологості, а значить трава буде рости і буде чим годувати худобу.

«Вже випало багато дощу, і якщо опади триватимуть ще принаймні 2-3 місяці, то у разі посухи влітку, ми зможемо протриматися», – сподівається Скот.

Професор економіки Техаського університету Девід Андерсон вивчає вплив посухи на поголів’я худоби у штаті:

«Це найбільше за рік падіння поголів’я корів з часу підрахунку, що почався у 1920-му році».

Науковець не бачить підстав для оптимізму. Життя фермерів стане ще важчим, якщо за зиму не випаде достатньо дощу. Економіст додає, що перетворення пасовищ на сільськогосподарські угіддя також не вихід для Техасу:

«Більшу частину нашого штату займають пасовиська. Ці угіддя не підходять для вирощування інших культур».

Але навіть за умов достатньої кількості опадів і фінансової підтримки фермери не зможуть негайно поновити поголів’я корів, яких вони втратили, на це потрібні роки.

Марк каже, що вдень займає себе роботою по господарству, поправляє паркани і постійно думає про літо, яке, за прогнозами, має бути знову посушливим.

«Ще більше людей вийде з цього бізнесу. Ви не можете продовжувати купляти корм для худоби і ще мати якійсь прибуток. Просто не можете. Корм треба вирощувати самим», – каже Марк.

Незважаючи на посуху, минулого року експорт американської яловичини збільшився на 20%. Фермери кажуть, що зацікавлені продавати навіть більше, якщо після цієї кризи їм буде що пропонувати іноземним покупцям.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG