Спеціальні потреби

Виробники енергії у США занепокоєні зменшенням запасів води


Науковці, кліматологи та експерти в галузі енергетики дедалі більше занепокоєні тим, наскільки важливу роль відіграє вода у виробництві енергії. Особливо коли мова заходить про регіони, в яких часто стаються посухи. Отримання енергії чи то з викопного палива, чи з відновлювальних джерел, потребує величезних об’ємів води.

Близько половини усієї електроенергії у США отримують з переробки вугілля. Вода необхідна для його видобутку і транспортування, а також, щоб охолодити обладнання. Воду використовують на атомних станціях для охолодження паливних стрижнів, а також для генерації пари, яка приводить в дію турбіни. А от індустрія біопалива використовує воду для промивання, ферментації та виробництва етанолу і біодизельного пального. Експерти кажуть, все це споживає величезні об’єми води.

«Для виготовлення лише однієї мегават-години електроенергії з вугілля, використовується від двох до чотирьох тисяч літрів води. І якщо ми візьмемо сукупний розхід усіх станцій у США, то лише у 2008-му вони використали від 230 до 650 мільярдів літрів води», – каже Александр Окс, експерт з питань клімату та енергетики Інституту.

Без води не зможуть працювати більшість відомих методів виробництва енергії. Навіть відновлювальна енергія, як наприклад геотермальна чи сонячна, використовують воду для охолодження обладнання і очищення колекторних панелей. Саме з цієї причини такі штати як Каліфорнія, Массачусетс та кілька штатів середнього заходу призупинили роботу деяких електростанцій.

«На середньому заході, де води вже сьогодні не вистачає, чимало електростанцій просто припинили роботу. І не тільки там, але й на решті території США», – каже Александр Окс.

Девід Браун керує програмами Національної адміністрації з вивчення океанів та атмосфери на півдні США. Він збирає дані про характер клімату і каже, що посуха в південно-західних регіонах сьогодні є найгіршою за останнє століття. А це прямо впливає на роботу енергетичної індустрії.

«Перед енергетичними компаніями також поставлена вимога більш економно використовувати воду, якого би способу виробництва енергії це не стосувалося. Ці компанії також розуміють, що водних ресурсів сьогодні не вистачає і ситуація буде погіршуватися оскільки клімат стає теплішим», – застерігає Браун.

Браун каже, що гідросистеми на південному заході США піддаватимуться ще більшим навантаженням протягом наступних десятиліть. Індустрія сільського господарства є основним споживачем води у США, слідом за ним, за об‘ємами споживання йде енергетична галузь. І боротьба за водні ресурси між ними, беручи до уваги ще й фактор приросту населення, поставить суспільство перед серйозним вибором і вимагатиме прийняття досить складних рішень: для яких потреб використовувати воду.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG