Спеціальні потреби

ООН занепокоєна зменшенням водних ресурсів у світі


U.S. envoy Chris Stevens stands in the lobby of the Tibesty Hotel where an African Union delegation was meeting with opposition leaders in Benghazi, Libya. (April 2011 file photo)
U.S. envoy Chris Stevens stands in the lobby of the Tibesty Hotel where an African Union delegation was meeting with opposition leaders in Benghazi, Libya. (April 2011 file photo)

Цього року у Всесвітній день води, який відзначають 22-го березня, Організація Об’єднаних Націй наголошує на критично важливій ролі води для життя людства. Попит на воду у світі дедалі збільшується, адже зростає населення Землі і, відповідно, збільшується споживання ресурсів. Експерти кажуть, що проблему можна вирішити, але зробити це буде не так просто, адже у багатьох частинах світу води уже катастрофічно не вистачає.

Експерти кажуть, що найбільшою проблемою є далеко не питна вода. Паскуаль Стедуто – керівник водних програм в організації з питань їжі та сільського господарства ООН:

«Виробництво продуктів харчування, а точніше сільське господарство, наразі є найбільшим споживачем води».

Сільське господарство споживає близько 70% усієї води, яка надходить з річок та водоносних систем світу. В середньому, пересічна людина випиває 2-3 літри води на день. Але, щоб виростити її денний раціон кукурудзи, потрібно буде 200 літрів води. Виробити денну порцію хліба – 270 літрів. А для рису – 420 літрів. Для вирощення м’яса треба від тисячі до двох з половиною тисяч літрів води. І попит на воду росте разом з приростом населення.

«Ми думаємо, що протягом наступних 40 років планета збільшиться ще на 2 мільярди людей. Разом з тим ми вже сьогодні відчуваємо нестачу води», – занепокоєний Паскуаль Стедуто.

У деяких регіонах води не вистачає через те, що фермери викачують її із землі швидше, ніж встигають поновлюватися її запаси, стверджує Аарон Зальцберґ із Держдепартаменту США:

«Якщо ви подивитеся, наприклад, на північно-західну частину Індії, то побачите, що вони викачують надзвичайно велику кількість води. Зовсім скоро це вплине на їх спроможність вирощувати їжу і забезпечити найнеобхідніші потреби».

Надмірне викачування підземних вод для зрошування також становить велику проблему, особливо у фермерських регіонах Китаю, США та інших країнах. Разом з тим, в більшості районів Сахари навпаки, проблема полягає в недостатньому зрошуванні. Більшість африканських фермерів розраховують лише на природні опади, які останнім часом через кліматичні зміни значно зменшились.

«Опади більше не можна прогнозувати. І це ставить під ризик майбутній урожай. Через це ми не можемо прогнозувати, скільки врожаю буде зібрано у тому чи іншому році», – каже Стедуто.

Виготовлення більшої кількості їжі для більшої кількості людей, але з меншими обсягами води, стане справжнім викликом уже у найближчі роки. Втім, певне вирішення проблеми таки існує – оптимізація іригаційних систем та споживання меншої кількості води у містах, де її використовують більше норми.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG