Спеціальні потреби

Техаські фермери рятують врожай від посухи завдяки новим технологіям


Населення світу нещодавно перевалило межу у сім мільярдів людей. Очікується, що до 2050-го року на планеті житиме дев’ять мільярдів людей. Завдання прогодувати таку кількість населення покладається на фермерів, перед якими постає все більше проблем. Одна з них, підвищення температури повітря та нестача води, придатної для сільського господарства. Цього року примхи погоди, як ніхто інший відчули фермери американського штату Техас. У час рекордної посухи місцеві фермери застосовують останні досягнення техніки аби пристосуватися до кліматичних змін.

Найсухіший рік і найспекотніше літо цього року обійшлося техаським фермерам у понад 5 мільярдів доларів. Фермер Гарольд Ґрол каже, що це найгірше літо за його пам’яті:

«Цей рік був надзвичайно важким. Але ми багато чого навчилися».

Серед тих, хто допомагає фермерам зберегти врожай в умовах засухи – Нік Кенні, експерт з іригації Техаського університету:

«Ви не хочете бачити фермера, який проходить через це. Але якщо це впливає на режим управління і стратегію, які використовують люди, це можливо саме той рік, що змінить сільське господарство у Техасі».

Фермери визнають, цей рік був дійсно екстремальним навіть при тому, що засухою у цьому районі нікого не здивуєш. Вода на господарства у Техасі надходить з підземних резервуарів. За підрахунками, у деяких місцях запасів вистачить на десятки років, в інших районах, при теперішніх темпах використання, вода закінчитися через років 10-20. Якщо не стане води, не стане і місцевої економіки, – каже Стів Волтаур:

«Наш хліб і масло це іригаційне землеробство. І нам треба працювати над цим, аби затримати цю воду якомога довше».

Тому фермери не вагаються витрачати час і гроші на нові технології. Наприклад, низько висячі шланги не марнують воду, оскільки поливають, безпосередньо, рослину. Гарольд також помітив, що коли залишаєш листя стебел і залишки торішнього врожаю на полі, вони охолоджують землю і не дають воді швидко випаровуватися. Крім цього Гарольд почав садити стійкі до посухи сорти кукурудзи. На пробу він купив насіння у двох різних компаніях. Гарольд встановив і високотехнологічну систему зондування ґрунту, що надсилає дані до його комп’ютера. Це дозволяє йому відстежувати рівень води у коріннях. Ця система не дешева. Кожен такий зонд коштує дві з половиною тисячі доларів. Але Гарольд каже, економія води вартує витрат:

«Це зробить величезну різницю. Нам потрібна технологія, що допоможе економити воду».

У випадку техаських фермерів збереження води життєво необхідна, адже землеробство не лише бізнес, але й спосіб життя.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG