Спеціальні потреби

Ковбойське родео приваблює десятки тисяч людей на ярмарок у Техасі


Десятки тисяч людей у ці дні відвідують найбільшу у світі тваринницьку виставку і родео у техаському місті Г’юстон. Мета цього ярмарку спонукати вирощення домашньої худоби та підтримати розвиток цієї галузі. Зібрані під час заходів кошти йдуть на освітні програми, стипендії, сільськогосподарські проекти. Невід’ємною частиною ярмарку є спортивні змагання, і перш за все родео. Цього року учасники розігрують понад два мільйони доларів призових коштів.

Раз на рік, ковбої на конях витісняють автомашини з вулиць Г’юстона. Парад знаменує відкриття у місті тваринницької виставки і родео. Для дітвори, яка сьогодні мешкає, переважно, у великих містах і домашню худобу бачить лише по телевізору, коні є найбільшою принадою.

А ті, хто виріс, можуть безпосередню взяти участь у параді. Напередодні відкриття кінні клуби та асоціації розбивають у передмісті чи навіть за сотні кілометрів від Г’юстона табори для ковбоїв-любителів, які відтак вирушають походом на місто. Місцевий історик Сантос Круз вважає це своєрідним поверненням у минуле:

«Я хотів відчути на власній шкірі через що переходили наші предки, перетинаючи ці прерії, ще коли не було автомобілів».

Усе ж дорослих г’юстонська виставка-ярмарок приваблює, у першу чергу, родео: скачками на дикому бичку чи на неосідланому коні.

Цього року організатори додали ще кілька видів змагань. Одна з них, кінна стрільба, що дожила до наших днів лише у старих вестернах. Від ковбоїв вимагається, аби вони на повному ходу, вцілити у кульку.

Саме старі вестерни надихнули Джима Роджерса, голову асоціації кінної стрільби, внести цей вид змагань до обов’язкової програми:

«Ковбої, які стріляють верхи на конях, є частиною нашої історії».

Оскільки маневрування довкола кульок-мішеней вимагає майстерності, а не фізичної сили, цей вид родео приваблює жінок-вершниць.

Зброя, оснащена спеціальним зарядом з чорного пороху, стріляє голосно і створює багато диму. Саме це і захопило наїзника з 15-річним досвідом Дені Чепмана. Він каже, що вершники стріляють зі зброї, дуже схожої на оригінальну:

«Кожного разу, коли стріляєш, курок треба відводити назад, і тільки тоді натискати на спусковий гачок».

Організатори сподіваються, що швидка їзда і гучна стрільба привабить ще більше глядачів. Хоча багатьох не треба запрошувати двічі. Джеральд Барклі і Доньд Кимбел щороку зустрічаються з друзями у Г’юстоні на час проведення родео, яке вважають важливою традицією Техасу. Вони кажуть, що це допомагає врятувати цей спосіб життя від зникнення.

Ярмарок у Г’юстоні цього року відзначає свій 80-ий ювілей. Це не лише нагода для фермерів обмінятися досвідом та весело провести час. Виставка забезпечує понад сім тисяч постійних робочих місць, та приносить у скарбницю міста 27 мільйонів доларів тільки у вигляді податків. Минулого року заходи, пов’язані з ярмарком відвідали рекордні два мільйони 262 тисячі людей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG