Спеціальні потреби

Ферма у Теннессі перейшла з культивації тютюну на вирощування креветок


Однією з прибуткових галузей сільського господарства у США є розведення технічних культур, і в першу чергу, тютюну. Однак, у рамках кампанії боротьби з палінням, американський уряд активно спонукає фермерів диверсифікувати свій бізнес, пропонуючи перейти на вирощування інших культур, чи спробувати щось зовсім нове – зайнятися, наприклад, розвитком аквакультури.

Фермери Теннессі у цей час збирають врожай кукурудзи, бавовни чи сої. Родина Корбінів також почне збирати свій врожай, як тільки осушить ставок. Родина штучно культивує водні організми. Джейн Корбін розповідає, що почала займатися цим бізнесом зовсім випадково:

«Я особисто нікого не знала, хто цим займався, я також ніколи не бачила прісноводну креветку. Зате я читала про них і мені видалося це цікавим».

Саме цікавість спонукала Джейт Корбін розпочати у 90-их роках розведення молюсків. У ті часи влада штату заохочувала до цього фермерів, які спеціалізувалися на вирощуванні тютюну.

«Це рекламували як альтернативу тютюну, і зокрема для тих, хто на цьому добре заробляв. Мені не звучало це дуже правдоподібно. І люди, що, почали займатися цим пізніше, підтвердили мої підозри», – каже Джейн Корбін.

Тоні Джонстон викладає сільськогосподарські науки в університеті Теннессі. Проблема з пошуком альтернативних тютюну культур, за його оцінками, полягає у тому, що більшість господарств є надто маленькими:

«Найбільша проблема для усіх штатів, де вирощується тютюн, знайти культуру, яка може давати фермерам достатньо прибутку з невеликої площі».

Досвід показує, успішним стає той бізнес, продукти якого користуються попитом серед споживачів. Прісноводні креветки виявилися саме таким продуктом. Клієнти Корбінів приїздять на господарство не просто за свіжими молюсками, деякі навіть охоче допомагають родині збирати нерест:

«Їхня заповзятість і невичерпна енергія спонукують мене приходити сюди. Для мене також важливо, що ці креветки з Америки, вони не привезені з Китаю чи іншої країни, вони з Теннессі».

Попри успіх цього бізнесу, Корбіни, як і більшість малих підприємців на півдні Америки, не відмовилися від вирощування тютюну. Професор Джонстон не вважає це провалом урядових зусиль. На його думку, експеримент має багато позитивів:

«Я бачу, що фермери починають розуміти, не можна вирощувати лише одну культуру. Треба диверсифікувати бізнес. Іншими словами, двері тепер відчинені і люди бачать, що у них є альтернатива».

Родина Корбінів також намагається диверсифікувати свій бізнес. Вони активно розводять велику рогату худобу, культивують традиційні просапні культури, а також квіти та овочі.

Тим більше, як додає Джейн, що вони роблять невеликий, але важливий внесок у розвиток важливої сьогодні харчової галузі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG