Спеціальні потреби

Азійський короп витісняє інші види риби з водойм Іллінойсу


Біологи та влада в американському штаті Іллінойс занепокоєні загрозою, яку несе місцевим озерам та річкам азійський короп. Риба, яка потрапила в американські водойми кілька десятиліть тому, розмножується такими темпами, що витісняє корінних мешканців місцевих річок. Один зі способів вирішення проблеми, який застосовує влада штату, популяризація азійського коропа для споживання. Таким чином можна зберегти місцеві види риби, та прогодувати голодних. Тим більше, що ця риба, як з’ясувалося, смачна і безпечна для вживання.

Азійський короп у річці Іллінойс дуже великий і його надто багато, – вважає Тревіс Лойд, заступник директора місцевого департаменту природних ресурсів. А шеф-кухар Філіп Пероле вважає, що попри незвичний вигляд, риба придатна для вживання і нічим не поступається лососю, форелі чи багатьом іншим.

Шеф-кухар Пероле і його колега Тім Кріген приєдналися до офіційної кампанії маркетингу азійського коропа серед споживачів.

«Ми повинні довести людям, що риба ця – смачна. Якщо правильно приготувати, вона дуже презентабельна і поживна», – каже Тревіс Лойд.

Азійський короп популярний серед споживачів у Китаї. Однак у США любителі риби уникають його, оскільки часто плутають з місцевим видом. Американський короп живиться переважно тим, що знаходить на дні озер та річок, а відтак споживає корм забруднений токсичними речовинами та ртуттю. Однак азійський короп харчується планктоном і водоростями на поверхні водойм. Саме тому часто можна побачити, як риба вистрибує з води.

Тревіс Лойд каже, що азійський короп має дуже низький рівень ртуті і тому безпечний для вживання.

Ще одна причина непопулярності риби серед американців, її кістлявість. З азійського коропа важко робити філе, ще важче продати на ринку. Однак шеф-кухар Кріген пояснює, коли риба приготована, кістки виходять легко, а це означає, її можна пакувати і продавати як готовий до вживання продукт. І найголовніше – азійський короп – дешевий.

«Середня ціна кілограма морської риби – 13 доларів. Кілограм азійського коропа коштує від 26 до 40 центів. Це дуже доступна ціна», – каже Тім Кріген.

Тревіс Лойд сподівається, що зацікавленість азійським коропом, як продуктом харчування, спонукатиме його більший вилов. Це не тільки зменшить тиск на інші місцеві види риби та екосистему Великих озер, але також вирішить проблему високого безробіття у штаті.

«Це може створити багато місць праці і повернути промислове рибальство в Іллінойс. Це також може сприятиме продовольчій безпеці, якщо нам вдасться розрекламувати цей продукт і його почнуть використовувати у широких харчових системах, як от у їдальнях шкіл, в’язниць тощо», – пояснює Тревіс.

Американські споживачі навряд чи найближчим часом побачать азійського коропа у меню в ресторанах, чи в морозилках супермаркетів. Насправді, завдяки шеф-кухарю Філіпу Пероле, вони можуть не побачити назви азійського коропа взагалі. Пероле отримав ліцензію на право називати коропа «сріблястим плавником», сподіваючись, що нове ім’я створить цій рибі позитивний імідж.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG