Спеціальні потреби

Ферма «Екосіті» вчить городництву мешканців столиці США


Попит на екологічно чисті продукти харчування серед американців призвів до зростання маленьких приватних господарств, розташованих по сусідству з великими містами. Разом з тим зросла і кількість бажаючих відкрити власну невелику ферму. Враховуючи конкуренцію великих корпорацій, справа ця не легка. Однак бажаючих є чимало. Неподалік Вашингтона з’явилось експериментальне господарство, яке вчить міських мешканців азам сільського господарства і готує бажаючих до кар’єри екологічно свідомого фермера.

У теплиці екоферми збирають перший врожай цього року. Ферма розташована у межах окружної дороги американської столиці і задумана як зразок господарства, яке самотужки забезпечує свої потреби.

Марсі Кларк привела сюди своїх дітей, аби вони на власні очі побачили, як працює господарство та звідкіля береться їжа на їхньому столі:

«Важливо аби діти розуміли зв’язок між харчами, які вони споживають, та землею, повітрям, забрудненням і як все це впливає на їх здоров’я».

«Тут відчуваєш зв’язок між землею та продуктами, які на ній ростуть. Починаєш цінувати їжу трошки більше і ставишся до неї більш ощадливо, адже знаєш скільки займає часу її виростити», – каже клієнт ферми Алстон Кларк.

Ферма «Екосіті» задумана, як спосіб надати мешканцям навколишніх не багатих районів доступ до натуральних продуктів та навчити їх азам вирощення овочів та фруктів. Засновниця проекту Маргарет Морган Габард каже, що ферма може стати фундаментом здорового способу життя у цьому районі:

«Все що тут відбувається, покликано продемонструвати людям, як створити громаду, яка б задовольняла свої харчові потреби».

Тут вчать не лише садити город чи вирощувати курей, а й доводять, що успішне господарство можна вести без застосування хімічних добрив чи генетично модифікованого зерна. Для прикладу, демонструють як за допомогою черв’яків перетворювати домашні харчові відходи на натуральні добрива. Як це працює відвідувачам пояснює Бенні Ерез:

«У кожному баку тисячі хробаків, чим їх більше, тим швидше харчові відходи перетворюються на перегній».

Як технічний радник Бенні також допоміг спроектувати ферму, як абсолютно автономне господарство. Енергетичні потреби задовольняються за допомогою енергії сонця. Тепло у теплицях, забезпечується системою заритих у ґрунт геотермічних труб, що дозволяє вирощувати овочі у будь-яку пору року. Пройшовши курс навчання на цьому господарстві, випускники отримують сертифікат міських фермерів.

А вирощенні під час навчання продукти із задоволенням розкуповують місцеві мешканці, навіть ще до того як їх виростили. У планах власників вже незабаром відкрити ще одну подібну школу-ферму у районі американської столиці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG