Спеціальні потреби

У США набирають популярності ферми «Збери сам»


У США набирають популярності ферми «Збери сам»
У США набирають популярності ферми «Збери сам»

На східному узбережжі США все більш популярними стають приватні ферми - «Збери сам». Особливість у тому, що люди, які приїжджають на ці ферми, самі збирають ягоди, фрукти чи овочі. А на виході з поля все зважують і платять за кожен кілограм.

«У вихідні на фермерські господарства приходить дуже багато людей, цілі родини. Це не те саме, що сходити за продуктами в магазин – це хороший спосіб для людей провести час разом», – говорить житель передмістя Вашингтона Олександр Соловйов.

Ціни на фермах «Збери сам» нижчі, ніж у супермаркетах, щонайменше вдвічі. Практика ферм популярна ще й тому, що стала невід’ємною частиною моди на здорове харчування.

«Був час, коли таким фермам було дуже складно виживати, але зараз це змінюється. Я думаю, причина в тому, що зростає кількість людей, які зацікавлені купувати продукти місцевого виробництва, знаючи, де це було вирощено та за яких умов», – розповідає Роуз Скора, викладач сільського господарства в університеті Вісконсин, відділення міста Кеноша.

Навколо Вашингтона є з десяток різних ферм «Збери сам». Вирощують там переважно полуницю, чорницю, малину, помідори, салат, цибулю, дині, а восени – гарбузи. На деяких фермах є сади, куди приїжджають за яблуками та персиками. Для збору такого врожаю на вході навіть видаються невеликі драбини, щоб нікому не хотілося ламати гілля, і просто було зручніше.

Ферма, яку обрав Соловйов розташована при самій дорозі. Хоча охорони та навіть огорожі немає, ворота в’їзду видно здалека – навколо висять кілька плакатів, на яких від руки маркером написано, що на цьому полі відкрився сезон чорниці. Далі – велика стоянка. А одразу поруч – поле, де ростуть помідори та цибуля.

Трохи далі працюють наймані робітники, які збирають дині. Оскільки на них поки що не сезон, власники ферми вирішили продавати їх у своєму овочевому магазині, там же – на фермі.


Біля грядок помідорів стоїть дерев’яний прилавок, за ним співробітники ферми підкажуть куди за чим іти, розтлумачать цінову політику та видадуть пакети на помідори.

«Звичайні помідори – 2 долари за кілограм, але якщо ви купуєте більше 10 кілограмів, то ціна буде вдвічі меншою», – сказав співробітник.

Попри дуже спекотний день та відносно ранню годину, припаркуватися поближче до поля з чорницею виявилося справжньою проблемою. Більше тридцяти автівок компактно припарковані навколо «чорничної каси».

«На цьому полі – спочатку малинові кущі, а трохи далі – чорниця», – сказав молодий хлопець за прилавком, – «Ось, візьміть коробочку, якщо у вас своя корзина, то давайте її спочатку зважимо».

Кількість машин, які біля чорничного поля, збільшувалася з кожною хвилиною. Переважно приїздили цілими родинами, з маленькими дітьми, з бабусями та дідусями.

Економіка ферм «Збери сам»

Ферми зазвичай мають список електронних адрес своїх клієнтів і щотижня розсилають новини: коли відкривається сезон, які ціни, які заходи/фестивалі заплановані на фермі. Там же власники пишуть про якість своїх овочів та фруктів. Наприклад, коли був сезон полуниці, то часто повідомлялося, що «цими вихідними полуниця не дуже солодка та водяниста через те, що були дощі кілька днів поспіль».

Такі ферми є своєрідною формою агротуризму, втім, експерти говорять, що як бізнес, ферми «Збери сам» мають багато ризиків, які потрібно враховувати.

«Тренд на такий тип бізнесу – дещо двоякий, – говорить Маршал Мартін, професор економіки сільського господарства, – у деяких частинах країни ферми «Збери сам» стають все більше популярними, проте, принаймні в цьому районі (східне узбережжя США), останніми роками кілька ферм закрилося».

Серед причин цього Мартін називає високі витрати: вартість палива, добрив та хімікатів проти шкідників, а також зарплатня робітників. Окрім того, фактор погоди в такому бізнесі відіграє важливу роль.

«Погода та нестача робітників, як на мене, найголовніші проблеми цього виду бізнесу. Фермерам потрібно мати чисте та безпечне робоче середовище, особливо для того, щоб можна було безпечно приходити з дітьми, а це все збільшує вартість страхівки», – говорить Мартін.

У той же час, фермери докладають великих зусиль, щоб зробити свій бізнес більш прибутковим. Для цього вони урізноманітнюють продукцію, щоб залишатися на ринку як можна довше протягом року. Замість того, щоб продавати лише суниці, як це було раніше, на багатьох фермах, другою хвилею продають малину, потім гарбузи і так далі.

«Власники ферм також урізноманітнюють способи продажу свого товару. Окрім безпосередньо – з поля, свіжі овочі та фрукти можна купити в магазинчиках при фермі. Інколи фермери продають свій товар на ярмарках, в місцевих магазинах», – розповідає Скора.

У магазині ферми, яку обрав для себе Соловйов окрім «щойно зірваного» товару є джеми, мед та квіти. За 40 хвилин роботи в полі Олександр зібрав три невеликих відерця ягід – 6,5 кілограмів. Цього разу він збирав на всю родину, а наступними вихідними запланований виїзд на малину.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG