Спеціальні потреби

Техас долає наслідки пожеж, зумовлених рекордною посухою


Рік що минає мешканцям Техасу – другого за розміром штату країни, запам’ятається рекордною посухою та небувалими пожежами. Вогонь завдав багатомільярдних збитків та знищив чимало природних заповідників. У повіті Бастроп майже повністю згорів сосновий ліс, що переважав на території парку, створеного ще у 1937-му році. Сьогодні місцева влада намагається розчистити уражену полум’ям зону. Те, що вогонь знищив за кілька годин, людям доведеться відроджувати багато років.

Пожежа у вересні майже повністю зруйнувала парк. Армія волонтерів наполегливо працює останні три місяці, аби повернути його до життя. Перше і найголовніше завдання – зробити паркову зону безпечною.

«Ми збираємо все, що згоріло біля основи і може впасти від вітру. Також ми розчищаємо завалені стежки і дренажну систему», – каже волонтерка Пейдж Генді.

Деякі дерева вижили і навіть зберегли листяний покров. Але їх одиниці. Вогонь знищив більшу частину цього унікального соснового лісу. За словами працівника парку Роджера Долі, очищення від згорілого лише початок довгого процесу:

«Як тільки у парку стане безпечно ходити, його відкриють для відвідувачів. Ми сподіваємося на прибутки, бо наступним етапом буде боротьба з ерозією».

Захист ґрунту від дощів та вітру величезний проект. Висадження мільйонів нових дерев ще складніше завдання, враховуючи, що Техас постійно потерпає від посухи.

«Не можна висадити понад мільйон саджанців, якщо вони приречені загинути від браку води і вологи. Так що нам доведеться чекати на дощ», – пояснює Роджер Долі.

Процес висадки нового лісу, додає Роджер, вимагатиме багато часу і терпіння:

«Мине не менше 15-20 років поки цей парк почне виглядати знову як парк, покриється зеленню і не буде видно чорноти. Покриття зупинить ерозію. Утім мине ще напевно 50-100 років, поки ці сосни виростуть і стануть такими як 3 місяці тому».

Еколог Ерік Гадсон погоджується, процес буде довгим, але природа, нагадує він, є стійкою:

«Вплив людської діяльності на дику природу завдає багато шкоди. Коли горять будинки це трагедія, але екосистема, як ця, має здатність пристосовуватися до пожеж. Наслідки щоправда бувають різними. Ми схильні бачити речі у людському масштабі, чого можливо не варто приміряти до природи».

Трохи часу і наполегливої праці і дерева знову оживуть, запевняє еколог.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG