Спеціальні потреби

Мешканці Техасу потерпають від найбільших пожеж в історії штату


Техас переживає найбільші за сучасну історію штату лісові пожежі. У результаті стихії уже загинуло четверо осіб. Пожежа, яка впродовж минулого тижня спалахнула у 180 місцевостях, зруйнувала понад тисячу будинків. За повідомленнями влади штату, згоріло 28 тисяч гектарів землі.

Головна автомагістраль поблизу міста Магнолія у Техасі перекрита через масштабні пожежі, які охопили значну територію штату. Перед загрозою стихії понад тисячу людей покинули свої домівки.

«Коли ми виїхали минулої ночі, все було охоплено полум’ям. Ми бачили, як горіли будинки. Ми не знаємо, що трапилося з нашим домом. Чекаємо, щоб побачити», – каже мешканець Магнолії Джастін Аллен.

Однак чекати, можливо, доведеться довго. Джоел Гамбрайт за 17 років роботи у техаській службі охорони лісів не пригадує пожежі такого масштабу:

«Я думаю, ми ніколи не забудемо цього року. Ми втрачаємо будинки у всьому штаті. Я закликаю людей прибрати усі вогненебезпечні речі поблизу їхніх домівок, щоб пожежа їх не зачепила».

Вогонь спалахує у різних місцях штату і рухається зі сходу на захід. Причиною пожежі стала рекордна посуха. У сусідньому штаті Луїзіана Тропічний шторм Лі спричинив повінь, а от у Техасі все літо трималась рекордно висока температура і майже зовсім не було опадів.

Люди, які опинились без даху над головою, збираються у цій місцевій школі, де їм надають допомогу волонтери Червоного Хреста. Джесіка Дебалскі координує роботу:

«Минулої ночі до нас звернулося 80 людей і ще кілька сьогодні. Люди пережили великий стрес. Однак тут працюють психологи, які намагаються усіх заспокоїти. Місцева громада пожертвувала багато їжі. І ми просто очікуємо поки розпорядження про евакуацію буде скасовано».

Втішає й те, що люди змогли врятувати від полум’я своїх домашніх тварин, для яких у тимчасовому притулку створені спеціальні загорожі.

Втім, пожежі все ще становлять загрозу для значної території штату. Мешканці Техасу сподіваються на дощ, однак поки що прогнози синоптиків на наступний тиждень мало втішають і пожежники покладаються лише на власні сили.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG