Спеціальні потреби

Медична реформа: виграш у суді може забезпечити перемогу Обами на виборах


Сьогодні Верховний суд США почне розглядати справу, рішення у якій матиме історичне значення для американського суспільства та може вплинути на результати президентських виборів у листопаді. Судді слухатимуть аргументи позову, поданого 26-ма штатами, згідно з яким реформа системи охорони здоров’я, запроваджена адміністрацією Барака Обами, не відповідає Конституції США та має бути скасована. Остаточне рішення суд має винести у червні.

Після бурхливих політичних дебатів, що тривали рік, у 2010-му році Барак Обама урочисто підписав Закон про доступ до системи охорони здоров’я. Згідно з цим законом, 30 мільйонів американців, що не мали медичного страхування, отримали доступ до медичних послуг. Відмова у медичному страхуванні на основі наявності хвороб заборонена, а діти можуть залишатися на медичному полісі своїх батьків до досягнення ними 26-ти років.

Тим не менш, чимало американців вважає, що система охорони здоров’я, з прийняттям цього закону, погіршується. Серед критиків – сенатор-республіканець Джон Барросо, сам лікар. Він каже, що положення закону збільшують дефіцит бюджету та борг, погіршуючи якість медичних послуг:

«Пацієнти, хочуть, щоб система медичної опіки дбала про них, а не про інтереси страхових компаній чи уряду».

Верховний суд розглядатиме положення закону, згідно з яким кожен американець має придбати страховий медичний поліс до 2014-го року або заплатити штраф. Опоненти кажуть, що це не відповідає Конституції. Скот Ваврінчик працює в компанії, яка продає машини для діалізу:

«Я думаю, що це не конституційно. Це питання свободи вибору. Охорона здоров’я – це не право кожного, це – товар».

Серед опонентів закону і чимало бізнесменів. Закон зобов’язує власників підприємств з 50-ма та більше працівниками, забезпечувати їх медичним страхуванням. Стів Флайшман – власник двох кафе. Сьогодні більшість його працівників медичного страхування не мають. Він каже, що за цих економічних умов він просто не зможе дозволити собі придбати для всіх медичні поліси. Він муситиме або звільняти людей, або піднімати ціни.

«Я мушу залишатися в категорії між 40 та 49 працівниками. Так що з часом я мушу звільняти працівників, ми муситимемо працювати важче для того, щоб не треба було платити за медичні поліси».

Але чимало людей вірять і сподіваються, що у Верховному суді опоненти закону програють. Серед них – молодь, яка тільки що виходить на ринок праці.

«Дуже важко знайти роботу. А ще важче роботу, яка забезпечує медичним страхуванням. Так що для мене цей закон дуже вигідний», – каже Марун Суейд.

Студентка Даяна Баккет також сподівається, що їй вдасться залишитися на медичному полісі своїх батьків до 26-ти років:

«Не так вже і багато робочих місць на повний робочий день для людей без попереднього досвіду роботи. Я зараз шукаю практику і, навіть якщо вона оплачується, медичним страхуванням працедавець практикантів не забезпечує».

Але найбільше від скасування закону постраждають люди із серйозними медичними проблемами. Як Серена та її батько. Дівчинка народилася з вродженою вадою нирок і їй пересадили частину нирки її батька. За новим законом, медичні страхові компанії не можуть відмовити їм у страхуванні. Мати Серени, Міра, переживає, що буде, якщо Верховний суд визнає закон неконституційним:

«Важко навіть думати про те, через що пройшли люди, як ми, не зробивши нічого погано, і яким доведеться пройти через багато нових труднощів. І тепер їм буквально вибивають землю з-під ніг».

Про подібну родину розповідає і ролик, запущений Адміністрацією Обами, в якому йдеться про переваги закону. Реформа системи охорони здоров’я вже кілька десятиліть є полем битви між республіканцями та демократами. Рішення Верховного суду, яке очікується в червні, може вплинути на результати президентських виборів у листопаді.

«Виходячи з того, яке рішення прийме Верховний суд, одна сторона почуватиметься переможцем, а інша – переможеною. Це знову поверне дебати до теми реформи системи охорони здоров’я, що не є добре для Барака Обами», – каже аналітик Американського інституту підприємництва Генрі Олсен.

На дебати у цій справі Верховний суд виділив шість годин протягом трьох днів – більше, ніж на будь-яку іншу справу за останні півстоліття. Це рішення дасть оцінку найбільшому досягненню чинного президента, а також зачепить життя понад сотні мільйонів людей. Аналітики кажуть, що рішення Верховного суду у цій справі використовуватиметься в американських судах у майбутньому принаймні протягом 250 років.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG