Спеціальні потреби

Серцевий напад – більша загроза для жінок, ніж для чоловіків


Захворювання серцево-судинної системи є провідною причиною смерті у Сполучених Штатах. Щороку майже мільйон двісті тисяч американців переносять серцевий напад. Приблизно чотириста тисяч з них помирають. Донедавна вважалося, що чоловіки більш схильні до інфаркту. Насправді, від серцевого нападу помирає більше жінок, ніж чоловіків. Одна з причин, відсутність у жінок «класичних» симптомів, а звідти і невчасне звернення до лікарів по допомогу.

Кімберлі Перазолі останнім часом не скаржиться на своє здоров’я. Свого часу жінка побувала на лекції, яка, як з’ясувалося згодом, врятувала їй життя. Лекцію читав кардіолог Джон Кенто. Лікар розповідав про симптоми серцевого нападу у жінок і чоловіків. Коли одного дня болі посилилися, Кімберлі зрозуміла – треба негайно викликати швидку. Лікарям сказала, що відчуває стиснення у грудях, а не біль у щелепах і спині, який ставав нестерпним.

«Лікарка тільки на мене подивилася і сказала: “У Вас інфаркт”», – пригадує Кімберлі.

Тоді жінці було 49 років, нібито занадто молодий вік для серцевого нападу. Насправді, ні. У нещодавніх дослідженнях, опублікованих Американською медичною асоціацію, стверджується, що жінки, віком до 55 років, часто звертаються у центри швидкої допомоги зі скаргами на ускладнене дихання, нудоту і біль у спині. Кардіолог Джон Кенто був співавтором цих досліджень. За його словами, 15% жінок, які опиняються у лікарні, перебувають у смертельній небезпеці, у порівнянні з 10% чоловіків у тій же віковій категорії.

«У молодших жінок набагато вищий ризик померти після інфаркту, порівняно з чоловіками цієї вікової групи», – додає кардіолог.

Джон Кенто зазначає, що жінки, у середньому, переносять інфаркт міокарда на 10-15 років пізніше від чоловіків. З віком відмінності у симптомах серцевого нападу між чоловіками і жінками поступово зникають.

Лікарі врятували життя Кімберлі, зробивши їй стентування коронарних артерій. Сьогодні її прогнози дуже непогані.

«Мені прийдеться ще багато пожити. Гадаю, що смерть зазирнула мені в очі, бо коли я подивилася на себе у дзеркало, то зрозуміла, це зведення щелеп не просто судоми м’язів», – жартує Кімберлі.

Медики кажуть, що необхідно провести більше досліджень, аби з’ясувати, чому серед молодих жінок збільшився ризик серцевого нападу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG