Спеціальні потреби

Хропуни більш схильні до серцево-судинних захворювань?


Хропіння, на перший погляд звичайне явище, яке заважає лише людині, яка намагається спати поряд із хропуном. Однак, храп може бути ознакою апное, синдрому зупинки дихання уві сні. У людини з таким діагнозом періодично зупиняється дихання під час сну. Як показують досліди медиків, апное може призвести до дуже серйозних наслідків, як то інсульту і навіть інфаркту.

«Синдром зупинки дихання уві сні означає, що ваші дихальні шляхи перекриваються. У людини яка нормально дихає вдень, коли вона лягає спати, м’язи глотки розслабляються і припиняється легенева вентиляція. Це повторюється оди чи два рази на хвилину», – каже Девід Ґрос, пульманолог Національного реабілітаційного госпіталю у Вашингтоні. Втім він заспокоює, що більшість хропунів насправді не страждають на затримку дихання. Але, при цьому, більшість хворих на апное – хроплять. Останні дослідження пов’язують цю хворобу з ризиком інсульту та серцевого нападу. Майкл Твері лікар Національного інституту здоров’я зазначає:

«Коли організму не вистачає повітря він посилає сигнал тривоги до мозку. Мозок збільшує кількість гормонів стресу і наказує серцю працювати сильніше».

До того ж, додає лікар Твері, через нестачу повітря падає рівень кисню в крові:

«Кожної ночі рівень кисню в крові хворих падає до межі, яка вважається небезпечною».

Лікар порівнює ефект синдрому зупинки дихання з постійною роботою автомобільного двигуна на межі його можливостей. Серце перепрацьовує і стає уразливим до хвороб. Твері слідкував за дослідженням на початку якого було відібрано дев’ять тисяч людей із синдромом зупинки дихання уві сні, але без проблем із серцем. Він разом з іншими дослідниками спостерігав за ними протягом дев’яти років:

«Вони встановили, що у цих людей втричі збільшується ризик інсульту. Рівень ризику, як виглядає, безпосередньо залежить від проблеми зі сном».

Наступний етап дослідження – з’ясувати чи люди, які страждаю на апное і у яких вже був інсульт чи інфаркт, можуть запобігти повторенню серцевих нападів за допомогою спеціального апарату. Цей прилад постійно запускає повітря у легені пацієнта і таким чином ліквідовує прояви синдрому затримки дихання уві сні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG