Спеціальні потреби

100 країн світу підтримали проект резолюції щодо України


На засіданні Генеральної Асамблеї ООН 100 країн світу проголосували за резолюцію, яка підтримує територіальну цілісність України і називає «референдум» у Криму недійсним. Проти цього рішення виступили 11 країн, 58 утрималися від голосування.

Резолюції Генасамблеї не є обов’язковими до виконання, вони тільки декларують ставлення членів ООН до важливих світових проблем.

Виступаючи на форумі Генасамблеї перед голосуванням, виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Андрій Дещиця наголосив, що текст проекту резолюції наголошує на необхідності усіх держав дотримуватися принципів ООН і поважати територіальну цілісність іншої держави і називає неприпустимим застосування сили у розв'язанні суперечок.

«Впродовж минулого місяця ми були свідками найбільш кричущого порушення міжнародного права після створення ООН. Після двох тижнів військової окупації частина України була силою анексована державою, яка раніше зобов'язалося гарантувати незалежність, суверенітет і цілісність моєї країни відповідно до Будапештського меморандуму", заявив Дещиця.

Далі у своєму виступі він зазначив, що два роки тому, коли Україна запропонували Росії підписати двосторонню угоду з безпеки, Росія відмовилася, назвавши ідею нападу на Україну абсурдною.

Однак останній місяць, за словами Дещиці, дорого коштував Україні, і подальше зволікання ООН загрожує існуванню принципів самої організації.

Дещиця вказав на те, що резолюція створена з деескалаційною метою. Він наголосив також на необхідності дотримання принципів міжнародного законодавства і Статуту ООН.

Проект резолюції, який сьогодні розглядала Генеральна Асамблея ООН, повторює положення, які містилися у резолюції, на яку Росія наклала вето під час сесії Ради Безпеки ООН 15 березня.

Дещиця закликав Генасамблею ухвалити резолюцію і підтвердити територіальну цілісність України і визнати нелегітимним так званий «референдум» про приєднання Криму до Росії.

Після Дещиці виступив голова Постійного представництва Росії в ООН Віталій Чуркін, який назвав пропоновану резолюцію «конфронтаційною» і заявив, що Росія не могла ігнорувати звернення «кримчан, які просили права на самовизначення». Росія проголосувала проти. Серед інших країн, які не підтримали резолюцію: Білорусь, Вірменія, Куба, Сирія та Венесуела.

Співавторами проекту резолюції стали Коста-Ріка, Ботсвана, Катар, Канада і Польща.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG