Спеціальні потреби

Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки щодо Криму


Саманта Пауер
Саманта Пауер
У Раді Безпеки ООН відбулося голосування в справі опрацьованої США резолюції, яка закликає країни не визнавати результатів недільного кримського референдуму.

На сьогоднішньому засіданні Ради в Нью-Йорку, Росія скористалася своїм правом вето та проголосувала проти резолюції. Таким чином, згідно зі Статутом ООН, резолюція не була прийнята.

Серед присутніх членів -13 віддали голоси на підтримку резолюції, 1 (Росія) - проголосувала проти, 1 утримався від голосування (Китай).

Загально вважалося, що в разі Пекін утримається від голосування, це продемонструє, що Росія стає все більш ізольованою в світі.

Перед голосуванням, виступив голова Постійного представництва Росії при ООН Віталій Чуркін, який заявив, що Російська Федерація не підтримає резолюцію, оскільки не може погодитися з її основним положенням - "заборонити мешканцям Криму визначитися із своїм майбутнім».

Він також заявив, що Росія не зазіхає на територіальну цілісність України та підтримає і будемо поважати думку кримського народу за підсумками референдуму 16 березня.

У своєму виступі, вже після голосування, голова Постійного представництва США при ООН Саманта Пауер зазначила, що це вже сьомий раз, що Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення нагальної кризи в Україні. Завданням цього органу, сказала вона, виступати на захист миру і підтримати тих, хто в небезпеці.

«Кожного разу ми багато чули згадки про історію. Але у історії є уроки для тих з нас, хто хоче слухати. На жаль, не всі хочуть слухати. Згідно з Статутом ООН, Росії має право накласти вето на резолюцію Ради Безпеки, але вона не має права ветувати правду», - заявила Пауер.

Правда в тому, вказала вона, що резолюція не носила суперечливого характеру, але була заснована на принципах, спрямованих на забезпечення міжнародної стабільності і права, повазі суверенітету, незалежності, єдності і територіальної недоторканності країни-члена.

"Це - принципи, які Росія погодилася рішуче захищати по всьому світу. Росія відмовилася прийняти простягнуту українцями руку, і в той час, як ми з вами говоримо, російські війська марширують через Східний кордон України. Два дні тому український прем'єр-міністр звернувся до Росії скористатися миром. Замість цього, Росія відкинула резолюцію, в основі якої був мир і закон", - дала свою оцінку дій Росії представник США в ООН Саманта Пауер.


Проект резолюції - дуже м’який: він не засуджує Росію, не закликає її вивести війська з Криму і не погрожує санкціями. Резолюція ООН підтверджує територіальну цілісність України і проголошує недільний референдум недійсним.

Референдум пропонує мешканцям Криму тільки два варіанти: приєднатися до Росії або значно розширити автономію у складі України. Вже зараз вважається фактично вирішеною справою, що регіон, який з 18-го століття був головною базою ВМФ, і населений переважно етнічними росіянами, проголосує за приєднання до Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG