Спеціальні потреби

Чи буде Україна вступати в НАТО найближчим часом?


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Цього тижня Цього тижня міністри країн-членів НАТО підтвердили свою відданість ідеї колективної оборони, беручи до уваги анексію українського Криму Росією.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен гостро висловився про вторгнення Росії в Україну і її загарбання Криму.

"Агресія Росії щодо України є найсерйознішою загрозою для європейської безпеки за понад покоління".

Цю думку поділяє Чарльз Купчан - експерт з питань НАТО в Джорджтаунському університеті:

"Були й інші конкуренти на цю честь, в тому числі російське вторгнення в Грузію в 2008 році. Але я думаю, що це являє собою найбільш серйозний розвиток подій в тому, що Володимир Путін порушив правила. Він зробив це таким чином, що загрожує заснованій на правилах міжнародній системі".

Купчан сказав, що вперше з часу падіння Берлінської стіни (1989) НАТО думає про посилення здатності Альянсу захищати територіальну цілісність своїх країн-членів:

"Ми бачили реактивні винищувачі F-15, F-16 і літаки спостереження AWACS розміщені в Центральній Європі. У цьому відношенні, ми є свідками того, що може бути поверненням воєнізованого суперництва між Росією і Заходом. Ми ще не там, але якщо Путін не утримається від подальних зазіхань, ми йдемо в цьому напрямку".

НАТО захищатиме своїх членів 28 членів НАТО віддані поняттю "колективної оборони", - іншими словами, напад на одного члена є нападом на всіх.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, 12 країн зі Східної та Центральної Європи (Албанія, Хорватія, Болгарія, Чеська Республіка, Естонія, Латвія, Литва, Угорщина, Польща, Румунія, Словаччина та Словенія) стали членами НАТО.

Чарльз Купчан зазначив, що президент Джордж Буш молодший виступав на підтримку членства в НАТО ще двох інших держав.

Вступ України в НАТО не в полі зору

"У 2008 році обговорювалося питання можливості започаткування процесу приєднання України і Грузії до НАТО. Вашингтон пропихав таку ідею", сказав Купчан. "Був значний опір з боку Європи. І я думаю, можна з упевненістю сказати, що вступ України в НАТО не на часі – і може ніколи не бути - ми не знаємо".
Путін порушив правила. Він зробив це таким чином, що загрожує заснованій на правилах міжнародній системі
Чарльз Купчан, експерт з питань НАТО

Експерт НАТО Шон Кей сказав, що результати опитування громадської думки в Україні в 2008 році вказали, що лише близько 30 відсотків населення висловилося на підтримку членства в НАТО:

"Отож ми просували ідею, яку українці не хотіли, росіяни казали, що це явно буде проблемою - і чомусь ми це далі пропихали. Це, за іронією долі, ускладнило зусилля заручитися допомогою Росії в справі Ірану. Отож, що ж ми отримали з цього? Практично нічого - і я думаю, що історія буде оцінювати цю Декларацію НАТО з 2008 року досить негативно".

У цій декларації просто містилася заява, що лідери країн НАТО домовилися, що Україна і Грузія "стануть членами НАТО", - але графіку такого процесу приєднання цих країн до НАТО не було встановлено.

Росія рішуче виступає проти членства України в НАТО
Лаґард - складне завдання для України
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
Шон Кей каже, що Путін послідовно виступає проти членства України в НАТО:

«З його точки зору, він використовував роль НАТО як спосіб для згуртування російських настроїв «поразки і приниження». Отож росіяни повинні робити сміливі кроки, щоб їх світ шанував, коли насправді, такі дії не були на користь інтересів Росії".

Аналітики називають нприєднання до Росії Криму «сміливим кроком». Експертам цікаво, чи має Путін інші "сміливі речі" на увазі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG