Спеціальні потреби

Доля санкцій проти Росії вирішиться в липні


Деніел Фрід
Деніел Фрід

«Мінськ-2» зобов'язує Москву до того, щоб Донбас залишався українським. Поки цього не станеться - Росію розглядатимуть на Заході як агресора - представник США.

Дія санкцій, введених Заходом проти Кремля у зв'язку з анексією Росією Криму, спливає в липні, і союзникам потрібно терміново домовитися щодо їх продовження.

«Мінськ-2» підписали в лютому 2015 року представники України, Росії, Німеччини та Франції. Він передбачає припинення військового конфлікту на Донбасі як початковий етап врегулювання ситуації в Україні та повернення країні суверенітету.

Але для його виконання, вважає координатор Держдепартаменту США щодо політики санкцій Деніел Фрід, Росія повинна зробити крок назустріч міжнародному співтовариству:

«Що стосується Мінських угод, я чую скептицизм на їх адресу дуже часто, але моя позиція така: звичайно, вони далекі від досконалості, у них є слабкі місця, але - нам всім потрібно продовжувати працювати в рамках цього договору, і Україна його виконує. Але це не означає, що Україна повинна робити все в той час, як Росія не робить нічого. Так що зараз ми вивчаємо, чого можна досягти в рамках Мінських угод в сфері безпеки, і будемо наполегливо домагатися в цьому успіху».

У випадку з санкціями проти Росії, зазначає Деніел Фрід, ніколи не можна забувати, чого ми, тобто Захід, намагаємося досягти? Хоча Мінський протокол не містить пунктів про Крим, говорить він, головна мета будь-яких санкцій - це змусити іншу сторону змінити свою політику.

Палата представників Конгресу США, з ініціативи конгресмена Еліота Енґеля, розглядає зараз законопроект, що вимагає повного повернення Криму Україні для зняття з Росії всіх санкцій. І хоча домовленості, що стали результатом підписання в Мінську двох міжнародних угод, не включають питання про майбутнє Криму, вони, тим не менш, зобов'язують Москву до того, щоб Донбас залишався українським. Поки цього не станеться - Росію розглядатимуть на Заході як агресора.

«Слід зазначити, що, хоча ми не очікуємо, що Росія почне новий масштабний військовий наступ в Україні, ми, як і раніше, допускаємо таку можливість, - каже Деніел Фрід. - Якщо це трапиться, ми залишаємо за собою право вжити додаткових заходів, які ми вже обговорювали з європейцями. Я вважаю такий розвиток подій малоймовірним, але не можна заперечувати, що сепаратисти, яких підтримують ставленики Москви, не дотримуються повністю режиму перемир'я».

Найголовніше для західних союзників, вважає Білий дім, це - проявляти наполегливість і рішучість у відносинах з Росією. Це не означає, що Сполучені Штати прагнуть створити для Москви режим максимального несприяння. Навпаки, влада США підкреслює, що хотіла б якнайшвидшого закінчення дії санкцій і повернення стабільності на європейський континент.

Таким чином, план адміністрації США, згідно з офіційними представниками Держдепартаменту, полягає в тому, щоб домагатися виконання Мінських угод, продовжувати санкції і допомагати Україні вийти з-під контролю Росії і влитися в європейську спільноту.

Дивіться також: Закон, який прирівняли до "ляпасу Росії" отримав підтримку у Конгресі США

Закон, який прирівняли до "ляпасу Росії" отримав підтримку у Конгресі США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG