Спеціальні потреби

Обама запропонував жорсткіше регулювання обігу вогнепальної зброї


Обама взявся за регулювання зброї
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Обама взявся за регулювання зброї

Виступаючи на прес-конференції у Білому домі, поряд з дітьми, які написали президенту листи про зброю, Барак Обама закликав кожного американця долучитись до справи припинення насильства, пов’язаного з її використанням:

«Будь-який крок, який може припинити кровопролиття – ми повинні до нього вдатися. Якщо ми можемо врятувати навіть одне життя – ми маємо обов’язок спробувати це зробити».

Адміністрація Обами хоче змінити правила купівлі та продажу зброї. Вона пропонує конкретні кроки: універсальні перевірки потенційних власників зброї, зменшення розміру магазинів та взагалі вилучення з вільного продажу напівавтоматичної військової зброї.

Після стрілянини у початковій школі Сенді-Гук, результати проведених опитувань громадської думки показали – більшість американців хоче жорсткішого контролю над зброєю. Щоправда, ця більшість незначна.

Більш того, через побоювання про введення жорстких законів, чимало американців буквально кинулись до крамниць та виставок зброї.

Один чоловік сказав, що придбав все, що хотів, поки може.

Чимало експертів з охорони громадського здоров‘я підтримують ідею введення більш жорстких законів, однак, кажуть вони, головна проблема – не в самій зброї.
Професор Гарвардського університету Даріус Мозаффаріан спілкувався з Голосом Америки по скайпу:

«Ми повинні подбати про проблему насильства, а не володіння зброєю».

Професор Мозаффаріан каже, що проблема має корені у безкінечних зображеннях насильства у відеоіграх, кінофільмах та телепрограмах, доступних навіть для зовсім малих дітей:

«Наша культура просто уславлює насильство, пов’язане з використанням зброї. Такої глибини та інтенсивності захоплення зброєю не було в Америці ніколи».

І поки у приватних руках залишається майже триста мільйонів одиниць зброї, насильство, пов’язане з її використанням, залишатиметься реальною загрозою. Лише минулого року у США було вчинено понад одинадцять тисяч вбивств з використанням вогнепальної зброї. Ще 19 тисяч американців загинули, використовуючи зброю – і випадково чи для самогубства.

Щоб зменшити ці цифри, каже професор Мозаффаріан, політики повинні пригадати, як нація бореться з іншими загрозами здоров’ю громадськості - як то паління чи автоаварії. Проте, паління у громадських місцях заборонили, а автомобілі оснащені ременями та подушками безпеки:
«Будь-який крок, який може припинити кровопролиття – ми повинні до нього вдатися. Якщо ми можемо врятувати навіть одне життя – ми маємо обов’язок спробувати це зробити».
Барак Обама, президент США

«Ми можемо зробити зброю більш безпечною, встановивши спеціальні замки безпеки так, щоб скористатися нею міг лише власник. Ми можемо прийняти закони, які вимагатимуть дотримання спеціальних правил безпеки збереження зброї, так само як ми вимагаємо, щоб дітей в авто садили у спеціальні крісла. Ми можемо зробити обов’язковим, щоб зброю вдома тримали у спеціальних сейфах, щоб до них не могли дістатися діти.

Психіатр Рон Мендершайд каже, що контролю над зброєю - ще недостатньо:

«Якщо ми дивимось на цю ситуацію як проблему громадського здоров‘я, Центри контролю над хворобами повинні зробити відповідні дослідження відносно впливу зброї на життя громад, як вона використовується, так щоб ми могли отримати більш чітку картинку, щоб подолати цю проблему».

Іронічно, але Конгрес зменшив урядове фінансування досліджень проблеми насильства, пов’язаного з використанням зброї.

Напевно, що першим кроком на шляху подолання проблеми має стати відновлення цих програм.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG