Спеціальні потреби

Чи потрібен в Америці більш жорсткий контроль за зброєю?


У США пропонують озброїти вчителів
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

The moon rises in the sky above the domes of the Smolny Cathedral in St.Petersburg, Russia.

Після стрілянини в Ньютаунській школі у США знову гостро постало питання контролю за придбанням та зберіганням вогнепальної зброї.

Після кривавої стрілянини у Ньютауні все більше законодавців заявляють про необхідність введення жорсткіших правил придбання і зберігання зброї. Так, сенатор-демократ Дайян Файстайн обіцяє внести на розгляд Конгресу законопроект, який поверне заборону на продаж насильницької вогнепальної зброї. Президент у свою чергу обіцяє зробити все можливе, щоб подібні трагедії не повторювались.

Зброя, яку використав нападник Адам Ланза, була офіційно зареєстрована на ім’я його матері Ненсі Ланзи. Вона стала першою з його двадцяти семи жертв. Уродженець Ньютауна, студент Ден Снайдер каже, що завжди був проти посилення контролю над обігом зброї, але після минулої п’ятниці його погляди дещо змінились.

«Я все ще проти стовідсоткової заборони зброї. Я лише думаю, треба зробити зброю не такою доступною. Є такі ситуації, коли зброя може допомогти, у випадку небезпеки», – говорить Ден Снайдер.

Заборона на володіння зброєю у США розповсюджується лише на колишніх злочинців та осіб, яких визнали психічно хворими. Втім, навіть цим людям не так і складно в обхід закону придбати зброю. Прихильники більшого контролю, наполягають на введенні жорсткішого регулювання правил носіння зброї для тих, у кого ця зброя вже є тепер. Їх опоненти закликають сконцентрувати зусилля на покращенні перевірок під час продажу зброї.

Тим часом від вогнепальної зброї у США продовжують гинути невинні люди.

Ми повинні протидіяти цьому згуртовано, та, залишивши політику осторонь, вдатися до дієвих кроків щоб запобігти подібним трагедіям
Президент США Барак Обама


У Ньютауні розташована штаб-квартира Національного Фонду спортивної стрільби - організації, яка виступає за вільне володіння зброї. Її представники заявили, що поки не коментуватимуть те, що сталося у містечку через повагу до родин, громади та до закінчення розслідування.

Втім навіть після трагедії, яка забрала життя шести-семирічних дітей, не всі у місті підтримують ідею урядового контролю над зброєю. Дехто вважає, що коли йдеться про зброю, обов’язок контролю повинен лягати на саму особу.

«У нас свобода, у нас є власна воля та вибір. Багато людей питають: «Якщо Бог існує, чому стаються подібні речі?» Відповідь така – Бог створив нас всіх з власною волею. Він нікого не контролює, тому я проти будь-якого контролю», - вважає мешканець Ньютауна Джозеф Клоу.

Загалом же по країні статистика приголомшує. Чорної п’ятниці – найбільшого для роздрібної торгівлі дня року – американці купували зброю нарівні з різдвяними подарунками. Лише цього дня до ФБР за дозволом звернулося понад сто п’ятдесят тисяч покупців вогнепальної зброї. У листопаді у США було придбано два мільйона одиниць зброї.

А ось ще деякі факти статистики. У США більше зареєстрованих магазинів зброї, ніж супермаркетів, більше продавців зброї, ніж ресторанів Макдональдс. Переважна більшість власників зброї – законослухняні громадяни. Однак, кажуть правоохоронці, факт наявності у загальному обігу мільйонів одиниць зброї майже гарантує, що будь-яка психічно неврівноважена людина може порівняно легко отримати до неї доступ. Навіть у таких невеликих громадах, як Ньютаун.

«У цій місцевості майже чотириста магазинів зброї. Лише у радіусі десяти миль навколо місця трагедії – тридцять шість крамниць зброї», - говорить спеціальний агент Джин Маркез.

Друга поправка до Конституції США гарантує право громадян на володіння зброєю для захисту безпеки вільної країни. Однак сьогодні американці не певні, як захистити від куль власних дітей. Одні наполягають на забороні зброї, інші вірять у силу пістолета. Поки перемагають останні – у вільному обігу у США сьогодні циркулюють понад двісті мільйонів одиниць вогнепальної зброї.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG