Спеціальні потреби

Силовики Обами спробують зробити безпеку Америки дешевшою


Силовики Обами будуть економити
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Силовики Обами будуть економити

У разі затвердження сенатом міністерство оборони США очолить Чак Гейґел. Військовий ветеран стане на чолі найпотужнішої армії світу у час нових викликів до неї. Пентагону потрібно по-перше навчитись витрачати менше грошей, по-друге успішно вивести війська з Афганістану, при цьому не давши місцевим екстремістам повалити уряд, який як здається тримається суто на американських багнетах. Не менш складні завдання стоять і перед Джоном Бреннаном, радником Обами з питань боротьби з тероризмом, який може очолити ЦРУ.

Спостерігачі вважають, що новий міністр оборони США буде поміркованим у питаннях війни та миру
Скорочення бюджету Пентагону та повернення американських солдат додому – здається не стануть надто складним завданням для Чака Гейґела.

Він неодноразово висловлювався проти участі Америки у конфліктах, які безпосередньо не зачіпають її інтереси і послідовно виступає за ощадливу армію.

Після отриманих у В’єтнамі поранень в тілі Гейґела досі лишаються частки шрапнелі – тож спостерігачі вважають, що новий міністр буде поміркованим у питаннях війни та миру.

"Я вдячний за можливість укріплювати нашу країну та наші відносини із союзниками, підтримувати свободу та найкращі людські якості у світі, який ми хочемо зробити кращим для всіх", - каже сам Гейґел.
Гейґел є республіканцем, але відомий своєю незалежністю та непоступливістю

Гейґел є республіканцем, але відомий своєю незалежністю та непоступливістю.

Стратегія виведення військ з Афганістану все що формується. На думку аналітика Майкла О’Ганлона, Гейґел матиме можливість вплинути на Обаму.

"Звичайно ж має значення те, що Гейґел скептично ставиться до операції у Афганістані. Тож можна припустити, що він та віце-президент Джо Байден наполягають на прискореному виведенні військ", - розмірковує експерт.

Після більше ніж 10 років війни в Афганістані, значна частина території країни лишається під контролем повстанців. Фредерік Кемпе з Антлантичної ради тривалий час працював із Гейґелом та знайомий з його точкою зору.

"Я точно знаю, що він задаватиме незручні питання. Як от : А про що ми домовляємось із афганцями? Якими будуть наслідки виведення військ для регіону? Скільки треба лишити солдатів, щоб досягнути наших цілей?", - каже Кемпе.
Загалом Обама прагне переорієнтувати оборонну стратегію США на використання спецпідрозділів та безплотних апаратів з відповідним зменшенням фінансування неефективних напрямків

Втім Гейґелу ще потрібно бути затвердженим у Сенаті. Це буде не просто, бо деякі республіканці критикують його за прохолодне ставлення до Ізраїлю та недостатню жорсткість щодо Ірану.

Призначення радника Обами з питань боротьби з тероризмом Джона Бреннана на посаду голови ЦРУ ймовірно пройде без проблем. Його вважають покровителем програми використання безпілотних літаків, для знищення ворогів Америки.

"Якщо тобі протистоять вбивці, то не можна ставити за мету працювати методами, які сподобаються громадськості. Бреннан послідовно знищував лідерів Аль-Кайди і думаю, що президент та більшість Американців цінують його роботу", - говорить Майкла О’Ганлон.

Загалом Обама прагне переорієнтувати оборонну стратегію США на використання спецпідрозділів та безплотних апаратів з відповідним зменшенням фінансування неефективних напрямків.

Після того як Сенат затвердить Гейґела та Бреннана, обраним Обамою силовикам потрібно буде довести, що бачення президента може реально гарантувати безпеку США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG