Спеціальні потреби

Господар Пентагону : політичний потрет Чака Гейґела


Новий господар Пентагону
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Direct link

Новий господар Пентагону

На перший погляд, вибір Президентом Бараком Обамою колишнього сенатора-республіканця Чака Гейґела на посаду міністра оборони - безпрограшний хід. Як представник іншої партії Гейґел мусить продемонструвати серйозність наміру президента співпрацювати зі своїми політичними опонентами. А як ветеран В’єтнамської війни - готовність самого кандидата очолити військове відомство США. Утім, як тільки було оголошено про цей вибір, в американських мас-медіа не припиняються дебати та критика на адресу потенційного очільника Пентагону.

Чак Гейґел стане першим міністром оборони, який безпосередньо брав участь у бойових діях в рангу піхотинця
Чак Гейґел знає жахіття війни з власного досвіду. У віці 21-го року, виходець з бідної родини у штаті Небраска, він пішов добровільно служити у В’єтнам. Разом з ним воював і його молодший брат Том. Одного разу, Чак отримав поранення шрапнеллю в грудь.

Від смерті його порятував рідний брат, який витяг його з-під обстрілу. Лише місяць після того вже Чак врятував свого брата, сам маючи опіки від вибуху поруч міни. За свою службу Гейґел отримав дві бойові нагороди – Пурпурне серце.

"Я був зліва, коли стався вибух, і увесь зайнявся вогнем. Я схопив Тома і побачив, що з його вух та носа текла кров. Я навіть не мав тоді часу думати, живий він чи мертвий", - згадував майбутній міністр оборони США.

Військова служба Гейґела, його сміливість та патріотизм не викликають ні в кого сумнівів. Інша справа – його політичні погляди. Будучи сенатором, він не підтримав збільшення військової присутності в Іраку.

А також – виступив проти накладення односторонніх санкції на Іран. Багато кого турбує його позиція щодо Ізраїлю.
Гейґелю довелося вибачатися і перед гомосексуальною громадою
Критики завуальовано закидали Гейґелу, що він вороже ставиться до Ізраїлю.

Сам Гейґел це заперечує, заявляючи про свою відданість підтримці Ізраїлю. Наполягає на цьому і Білий Дім.

Елан Елснер - віце-президент Джей Стріт, проізраїльської лобістської організації, висловлював підтримку Гейґелю.

"Його репутацію очорнили, і в мене особисто це викликає огиду. Мій батько був в’язнем нацистського табору. Я прекрасно розумію, що антисемітизм в світі існує і досі. Але стосовно Чака Гейґела це звинувачення є просто смішним", - говорив Стріт.

Раніше Гейґелю довелося вибачатися і перед гомосексуальною громадою, коли він назвав кандидата в Посли в Люксембург «відвертим, агресивним геєм».

Кандидатуру Гейґела, запропоновану Бараком Обамою, мусить ще затвердити Сенат США. І, кажуть експерти, перспектива цього залишається невизначеною.
XS
SM
MD
LG