Спеціальні потреби

Металобрухт чи унікальне мистецтво – виставка Чемберлейна у Нью-Йорку


Один з провідних музеїв сучасного мистецтва у світі, Ґуґенгайм у Нью-Йорку, у ці дні перетворився на … звалище старих, понівечених автомобілів. Тут відкрито виставку творів покійного американського скульптора-абстракціоніста Джона Чемберлейна. Митець творив свої чудернацькі, на перший погляд, композиції, із автомобільних частин.

Скульптура, при вході до музею, зроблена з автомобільних бамперів. Всередині, десятки інших подібних абстрактних творів Джона Чемберлейна, зроблених з автомобільних частин. Хоча Ґуґенгайм не гараж, вздовж його залів унікальної форми, припарковано десятки автомашин перетворених митцем на художні композиції. Форми створені Чемберлейном відповідають назві виставки – «Вибір».

«Він обирає та підганяє частини одна під одну не лише за формою та кольором, а і за звуком які робить метал», – каже куратор виставки Сюзан Девідсон.

Чемберлейн використовував і інші матеріали у своїй абстрактній творчості. Деякі композиції митець створив з поролону. Інші з пластику. У фойє музею височить композиція, зроблена з фольги. Однак, основним матеріалом його творчості були старі автомашини.

Критики віддають належне Чемберлейну за перетворення металобрухту на поетичну суміш абстрактного мистецтва. Сам скульптор за життя говорив, що розглядає матеріал, з яким працює, як перегній. Те що є відходом одного, перетворюється на джерело життя для іншого, підкреслював він.

У музеї Ґуґенгайма його роботи розташовані посередині залів, аби дати відвідувачам можливість отримати повноцінне уявлення про тривимірні композиції.

«Щоразу коли ви дивитесь на його роботи, ви знаходите щось нове. Я переконана, якщо я пройдусь виставкою ще раз, я побачу щось зовсім інше», – каже мистецький критик Дебора Берґ.

Роботи Чемберлейна розуміють далеко не всі. У далекому 1973-му році, дві його композиції, що стояли біля галереї у Чикаго, переплутали зі сміттям і прибрали. Не вражають вони і деяких відвідувачів цієї виставки. Деякі туристи кажуть, що вважають ці роботи не більше, ніж купою розчавленого металобрухту. Багато відвідувачів починають розглядати експонати з таким самим настроєм, але згодом міняють свою думку.

«Піднімаючись все вище, я почала розуміти його. Мені ставало все цікавіше. Я помітила, як він змінює свою техніку роботу з металом», – каже туристка з Луїзіани.

Що ж означають роботи Чемберлейна, не знав навіть… сам скульптор. «Я можу лише здогадуватися, що вони означають», – наголошував за життя митець.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG