Спеціальні потреби

Європейські лідери узгодили Пакт стимулювання економіки Єврозони


Лідери Європейського Союзу домовилися використовувати кошти із фонду порятунку для підтримки банків по всьому континенту. Вони також планують зміцнити довгостроковий бюджетний і політичний союзу у Єврозоні.

«Я вважаю ці три пункти – зростання, короткострокові заходи та спільне бачення майбутнього – є важливим досягненням цього саміту».
Франсуа Олланд
Рішення було прийнято у п'ятницю після багатогодинних дискусій на саміті ЄС в Брюсселі. Угода передбачає створення спільного банківського наглядового органа для 17-ти країн, які використовують валюту євро. Також фонд порятунку зможе купувати облігації проблемних позичальників. Цей пункт був внесений в угоду, щоб задовольнити вимоги Іспанії та Італії, які домагались послабити зростання вартості запозичень.

Лідери ЄС також домовилися виділити близько 150 мільярдів доларів для стимулювання економічного зростання слабких країн блоку. Іспанія та Італія не підтримували так званого «Пакту зростання» до тих пір, поки решта країн не задовольнила їхніх вимог.

Світові фондові ринки позитивно відреагували на прийняття пакту. Євро різко виріс у відношенні до долара США, водночас довгострокові відсоткові ставки по облігаціях Іспанії та Італії впали на кілька пунктів.

Голова Європейської ради Герман ван Ромпей привітав прийняття угоди:

«Наша домовленість є великим поступом. Вона передбачає, що банки можуть бути безпосередньо перефінансовані за певних обставин і найважливішою умовою є те, що ми повинні ввести в дію єдиний наглядовий механізм».

Іспанії було запропоновано 125 мільярдів доларів з фонду порятунку для підтримки її банків. Цю позичку поставлено на кредитний баланс уряду, внаслідок чого збільшився державний борг країни. Відсоткова ставка кредитів, наданих Іспанії та Італії, сягає майже 7%. Під такі ж відсотки упродовж останніх двох років ЄС надав позички Греції, Ірландії та Португалії.

Угода про пряме кредитування банків змінила ставлення економічного лідера ЄС – Німеччини, яка раніше наполягала, що країни з проблемними економіками мають запровадити жорсткі заходи економії в обмін на кредити. Канцлер Німеччини Анґела Меркель сказала журналістам у п'ятницю, що вона задоволена новим підходом.

Президент Франції Франсуа Олланд також висловлюючи підтримку нових угод. Саме він найбільше закликав ЄС змістити фокус із жорсткої економії на стимулювання економічного росту Єврозони.

«Ми досягли цих двох цілей. Ефективно діяти прямо зараз і в той же час об’єднати зусилля задля зростання економіки. Я вважаю ці три пункти – зростання, короткострокові заходи та спільне бачення майбутнього – є важливим досягненням цього саміту», – зазначив французький лідер.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG