Спеціальні потреби

Світовий Банк прогнозує нову економічну кризу


Світовий банк просить країни, що розвиваються підготуватися до, не виключено, ще сильнішого економічного шторму у Європі. У своєму останньому звіті банк радить посилити фінансові позиції і підготувати середньостроковий план дій, щоби ці країни могли захистити свої економіки. Чимало країн, що розвиваються, фінансову кризу 2008-го року пережили краще, ніж уже розвинуті економіки. Втім, Світовий Банк застерігає – схожа ситуація може повторитися. Старший економіст Світового Банку Ендрю Бернс каже, що від Європи сьогодні можна очікувати найгіршого:

«Ми не дивимося на це, як на найбільш ймовірний сценарій розвитку ситуації. Втім, ми і не відкидаємо того, що ситуація у Європі може значно погіршитися. І якщо так станеться, це матиме величезний негативний вплив на країни, що розвиваються» - запевняє він.

«Іспанія переживає кризу банківської системи, а Греція – кризу урядову».
Пітер Морсі
З огляду на те, що сума грошей для допомоги Іспанії та Італії дедалі зростає, а результати референдуму у Греції можуть назавжди змінити Єврозону, Бернс передрікає складні економічні потрясіння. Разом з тим деякі економісти, як наприклад Пітер Морсі кажуть, що проблеми Греції та Іспанії є цілком різними.

«Іспанія переживає кризу банківської системи, а Греція – кризу урядову», - додає він.

Так чи інакше, а Європейські проблеми можуть затягти світ у чергову рецесію, через що різко скоротяться глобальна торгівля і експорт. Світовий Банк каже, що країни на шляху розвитку повинні замість експорту зосередитися на підвищенні внутрішнього виробництва і розвитку інфраструктури, одночасно зменшуючи борги.

«Ми радимо цим країнам вже сьогодні акумулювати необхідні резерви і підготуватися до можливої кризи. Якщо вони будуть готові сьогодні, якщо зменшать державний дефіцит, то матимуть усі шанси пережити черговий економічний шторм», - говорить Ендрю Бернс.

Попри пересторогу, Бернс все ж вірить у глобальне економічне відновлення. За його словами, воно стане можливе саме завдяки країнам Центральній Азії, Близького Сходу і деяких країн Африки.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG