Спеціальні потреби

Вибори у Греції визначать, чи залишиться країна членом ЄС


Парламентські вибори, які пройдуть у Греції в неділю, фактично стануть референдумом щодо її майбутнього. Від результату голосування залежить чи залишиться країна членом Єврозони, чи стане першою, яка вийде із блоку17-ти нації.

Рішення Греції покинути ЄС може мати далекосяжні наслідки як для самої країни, так і для країн Європи та світової економіки. Грецький уряд нагромадив величезні борги протягом останніх років. Інші члени ЄС та Міжнародний валютний фонд уже двічі надавали країні мільярди доларів допомоги протягом останніх двох років. Іноземні кредитори анулювали більш ніж половину боргу Греції.

Європейські сусіди зазначають, що вони не надаватимуть Греції допомогу, якщо новий уряд не дотримуватиметься програми жорсткої економії в країні. Раніше уряд зобов’язався запровадити далекосяжні заходи економії, які передбачають скорочення зарплат і пенсій, ліквідацію тисяч державних робочих місць, скорочення соціальних програм. Багато греків обурені такими умовами.

Політичні партії, які перемогли на парламентських виборах у травні, не змогли сформувати новий коаліційний уряд. Греки сподіваються, що політична ситуація в країні проясниться після повторних виборів у неділю.

Одним із провідних кандидатів, який може очолити новий уряд – є Алексіс Ціпрас, керівник радикальної лівої партії Сиріза. Він закликає скасувати умови плану порятунку. Опитування показують, що рейтинги Ціпраса близькі до рейтингів консервативного лідера Антоніса Самараса, який підтримав заходи жорсткої економії разом із представником соціалістичної партії Евенгелосом Венізелосом.

Експерти побоюються, що результати голосування знову можуть не принести одній із сил достатньої кількості голосів для формування коаліції.

У той час як економіка Греції становить всього 2% економіки Єврозони, деякі аналітики вважають, що дефолт країни та вихід з ЄС може легко призвести до нестабільності на світових фінансових ринках і різкого спаду в американській і світовій економіках.

Найбільший банк країни, Національний банк Греції, недавно заявив, що вихід з Єврозони «призведе до суттєвого зниження рівня життя населення країни». Банк заявив, що греки втратять більше половини своїх доходів, а вартість відновленої національної валюти – драхми – впаде на 65%. Уже високий рівень безробіття в країні зросте до позначки у 34%, а інфляція зросте до 30%.

Незважаючи на невтішні прогнози, лідер Сирізи каже, що умови пакету допомоги для греків значно гірші. Алексіс Ціпрас заявив, що теперішній європейський план порятунку Греції вже в понеділок відійде в історію. Тим не менш, Ціпрас каже, що готовий переглянути умови пакету допомоги і хоче зберегти членство Греції в Єврозоні. Опитування свідчать, що 80% греків хочуть залишитися у валютному союзі 17-ти націй. Лідер Сирізи додає, що Європа не зацікавлена у виході Греції з блоку, адже крах однієї із країн призведе до розвалу Єврозони.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG