Спеціальні потреби

Греція – на порозі гуманітарної кризи


Заржавілі корпуси суден у цьому порту – перша ознака катастрофічної ситуації у місті Перама, на узбережжі Греції. Індустрія суднобудування та обслуговування, яка живила це портове місто кілька років поспіль – у стані стагнації.

«Наша проблема не в тому, що китайці запровадили нові правила, а у тому, що цього не зробив грецький уряд. Ми маємо можливість підтримувати і розвивати цю індустрію, однак цього не відбувається через брак політичної волі».
Панаіотіс Караґіанакіс.
«Сьогодні на суднобудівельному заводі трагічна ситуація. Безробіття становить 90%. Нічого не зроблено, щоб модернізувати виробництво до потреб індустрії», – каже голова профспілки Панаіотіс Караґіанакіс.

У 2010-му році верф у місті Пірей – одному з найбільш зайнятих європейських портів було продано китайській компанії Коско. Однак голова профспілки каже, що винні у плачевній ситуації не нові власники, а влада країни:

«Наша проблема не в тому, що китайці запровадили нові правила, а у тому, що цього не зробив грецький уряд. Ми маємо можливість підтримувати і розвивати цю індустрію, однак цього не відбувається через брак політичної волі».

У районі неподалік порту розташована клініка швидкої допомоги, яка працює завдяки грецьким представникам організації Лікарі світу, що зазвичай надає допомогу у зонах війни чи стихійних лих.

«Найбільше нас непокоять діти. Вони не можуть отримати щеплень та медичної опіки. Друга проблема – це пацієнти, які недавно втратили свої медичні страхові поліси. Вони мають рецепти на ліки, але у них немає за що ці ліки купити», – каже лікар Меропі Мантеу.

А тим часом пацієнти сперечаються, хто ж винен у такій ситуації в Перамі. Становище Спірідули Фірлемі плачевне – у неї тримісячна дитина, провалюється дах над головою, а її чоловік три роки не може знайти постійної роботи:

«Прийшов рахунок за електроенергію – 1250 євро. Вони відключать нам електрику. Побачимо, може я зможу провести провід від сусідів. Я не можу залишити дитину в холоді».

Мешканці містечка, яке колись процвітало, почуваються покинутими напризволяще – роботи немає, а допомоги чекати нізвідки. Організація Лікарі світу застерігає, що одна із європейських націй стоїть на порозі гуманітарної кризи.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG