Спеціальні потреби

Європейським банкам загрожує банкрутство?


Сотні працівників грецьких готелів вийшли на страйк в Афінах. Вони протестують проти планів скорочення їхньої зарплати на 40%.

«Наше щоденне життя вже – суцільний хаос. Ці скорочення нас просто знищать. Пам’ятайте, що 70% працівників готельної індустрії працюють лише п’ять місяців на рік і вони мусять на зароблені гроші утримувати родини цілий рік», – говорить готельний працівник Кукос Панаджіотіс.

«Наше щоденне життя вже – суцільний хаос. Ці скорочення нас просто знищать. Пам’ятайте, що 70% працівників готельної індустрії працюють лише п’ять місяців на рік і вони мусять на зароблені гроші утримувати родини цілий рік».
Кукос Панаджіотіс
Економіка Греції ледве жевріє – і то, у великій мірі за рахунок міжнародних кредитів. У відповідь греки мусять змиритися з політикою суворої економії. І під час виборів у червні вони можуть вирішити, що ця угода їм більше не підходить. У результаті країна може бути змушена залишити Єврозону. А це означає, що збереження на індивідуальних рахунках в банках будуть конвертовані у стару валюту – драхму. За яким курсом – ніхто не знає. Отже все більше греків обнуляють свої рахунки, тримають гроші готівкою чи переводять за кордон. Протягом останніх двох років накопичення на індивідуальних рахунках в грецьких банках зменшилися на третину.

Подібна ситуація – але поки що не настільки критична – спостерігається і в Іспанії. Банківські накопичення зменшилися менше, ніж на 5% протягом останнього року. Але якщо цей процес пришвидшиться, ефект буде набагато більшим – через великий обсяг економіки Іспанії. Лише зараз, на четвертий рік кризи, Іспанія починає визнавати, наскільки слабкими є її банки. Один з найбільших банків країни – «Банкія» – попросив уряд про 23 мільярди доларів допомоги. Іспанський прем’єр-міністр намагався запевнити інвесторів, що ситуація залишається під контролем, але акції «Банкії» останнім часом різко впали.

Фінансовий аналітик Енріке Кемада говорить, що це є показником низького рівня довіри до всієї банківської системи країни:

«Люди та інвестори не вірять, що Іспанія зможе виконати свої обіцянки щодо зменшення дефіциту бюджету. Інвестори бачили, що Іспанія обіцяла покрити дефіцит бюджету в 6%, потім – у 8,5%, а тепер це вже – 8,9%».

Європейський центральний банк звернувся до фінансових інституцій навколо Європи з проханням підтримати банки Греції, Іспанії та інших країн, що найбільше постраждали від боргової кризи. Банки зацікавлені це робити – а прості вкладники?

Кріс Робак з лондонської школи бізнесу Касса каже, що брак довіри означає, що люди і в більш здорових економіках Європи можуть почати масово знімати гроші з індивідуальних банківських рахунків:

«Це може викликати паніку. Люди можуть вирішити, що їхня країна також має високий ризик банківської кризи і відповідатимуть емоційно, а не раціонально».

Відсотки по депозитах у банках Єврозони залишаються на рекордно низькому рівні. І що довше вони залишаються низькими, тим все більше вкладників вирішуватимуть, що прибуток не вартий ризику та зніматимуть гроші з власних рахунків.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG