Спеціальні потреби

Економісти ставлять під сумнів можливість економічного зростання Греції


Європейська економіка не демонструє жодних ознак одужання. Нещодавно було знижено рейтинги кредитоспроможності кількох європейських країн. Тим часом, лідери ЄС наполягають, що заходи економії, до яких вдалась Греція – найбільш проблематична в європейській родині країна – не є достатньо жорсткими. Цими заходами незадоволене і населення країни – щоправда зовсім з іншої причини. Адже для багатьох греків щойно прийнятий парламентом пакет законів, який передбачає мільярдні скорочення бюджету, означає якщо не перетинання, то принаймні наближення до межі бідності.

Тисячі греків, багато з яких до недавнього часу представляли середній клас та мали сталі прибутки, вийшли до будинку парламенту та навіть взяли участь у сутичках з поліцією. Законодавці, тим часом, прийняли пакет законів, який передбачає урізати бюджет країни на кілька мільярдів доларів.

Греція переживає вже п’ятий рік рецесії. Ситуація лише погіршується, а партнери по ЄС наполягають на прийнятті нових більш жорстких заходів економії, вимагаючи при цьому, щоб програма економії була запроваджена перед тим, як надати Афінам черговий пакет допомоги. Без цих грошей, Греція вже наступного місяця стане банкрутом. Парламентські вибори призначені на квітень і деякі грецькі політики кажуть, що втомились від вимог європейський партнерів.

«Після того, як це складне голосування відбудеться, ми хочемо побачити наших справжніх союзників. Ми хочемо, щоб наші європейські колеги продемонстрували повагу до нас, показали, що Європа готова допомогти Греції та полегшити страждання нашого народу», – каже представник Нової демократичної партії Ольга Кефалоджіані.

Експерт економічного аналітичного центру у Лондоні Мартін Керінг каже, що заходи економії конче потрібні Греції. Але разом з тим він визнає, що вони матимуть болісний вплив на країну:

«Запровадження всіх цих заходів фіскальної економії відбувається занадто швидко, хоча європейські лідери так не вважають. Правда у тому, що Греція потребуватиме фінансової підтримки ще довгий час».

Керінг та інші експерти говорять, що більш заможні європейські країни ігнорують необхідність в економічному зростанні в Греції та інших країнах, які переживають кризу. Економісти ж кажуть, що без такого зростання країни не зможуть покращити свою ситуацію у довготривалій перспективі. А населення може просто відмовитись підтримати план дій, якій передбачає роки та навіть десятиліття страждань.

«Ми всі зосереджувались на заходах економії та посиленні фіскального контролю. А економічному зростанню та покращенню ринку праці приділялось набагато менше уваги. Мені здається, це наша головна проблема», – каже економіст Томас Фішер.

Боргова криза в Європі зачепила навіть такі порівняно здорові економіки, як Великобританія. В понеділок рейтингове агентство Муді поставило Великобританію під нагляд, що може призвести до втрати країною її рейтингу – найвищого потрійного А. На сьогоднішній день Муді вже знизило рейтинги кількох європейських країн. Керінга це не здивувало:

«Муді праві у тому, що і у Великобританії ситуація є дуже небезпечною. Загалом економіка там виглядає досі слабкою, адже Великобританія дуже залежить від країн Єврозони».

Поки народ Греції висловлює своє обурення на вулицях по всій країні, європейські лідери мають вирішити дилему – як одночасно запровадити заходи жорсткої економії та гарантувати економічне зростання. А таку комбінацію, за словами експертів, дуже важко розіграти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG