Спеціальні потреби

Лідери Євросоюзу обмежують контакти з українською владою


Лідери Євросоюзу обмежують контакти з українською владою
Лідери Євросоюзу обмежують контакти з українською владою

Лідери країн Європейського Союзу фактично обмежили контакти з політичним керівництвом України. Принаймні такий висновок українські мас-медіа роблять із висловлювань чиновників ЄС. Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра в інтерв’ю агенції ЛІГАБізнесІнформ розповів про розчарування європейськими політиками діями української влади:

«За останні роки була достатня кількість зустрічей Януковича з керівниками ЄС і країн-членів ЄС на вищому рівні. (...) Але саме в 2011 році ми побачили, що всі заклики й прохання до президента Януковича – не продовжувати рух сьогоднішнім шляхом, не використовувати правосуддя в політичних цілях для усунення політичних конкурентів, не були почуті. Тому, коли ти доходиш висновку, що діалог не приносить плодів і ознак поліпшення ситуації в Україні не спостерігаються, який у ньому залишається сенс?» – цитує дипломата видання.

Тейшейра також заявив, що в ЄС чекають від української влади чітких сигналів про зміну політичного курсу. Дипломат згадав про справи опозиційних політиків, утримання яких під вартою в Європі вважають політично вмотивованим. Євросоюз, за словами дипломата, вже почав згортати програми допомоги українській владі. Зокрема, заморожено проект реформування державного управління, на який ЄС виділив 70 мільйонів євро. В Брюсселі, мовляв, побачили нездатність українських посадовців адмініструвати цю програму. ЗМІ повідомляють, що українським дипломатам все складніше організовувати зустрічі Віктора Януковича із лідерами країн ЄС. Попри зусилля влади, Україні так і не вдалося отримати зону вільної торгівлі і угоду про асоціацію із Євросоюзом.

Ймовірність застосування санкцій почали визнавати навіть українські посадовці, які раніше відкидали таку можливість. Голова Верховної ради Володимир Литвин закликав парламент відповідально поставитися до рекомендацій європейських структур, щоб уникнути небажаних для країни наслідків:

«Усіх нас має, врешті-решт, мобілізувати факт зміни тональності цих документів. Якщо спочатку їх лейтмотивом були заохочення і рекомендації, то останнім часом – імперативні вимоги. Особисто у мене є відчуття запрограмованості наступного кроку – санкцій. На порядку денному – питання авторитету країни. За жодних обставин ми не повинні допустити опускання її до рівня держав-паріїв, заганяння її в ізоляцію, якби це кому не хотілося б. Не повинні допустити зведення її суверенітету до такої собі формальності, здебільше залежної від зовнішніх обставин».

Заклики перейти до більш жорсткої лінії поведінки щодо офіційного Києва лунають і в Сполучених Штатах. Днями колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив про доцільність обмежити контакти з українськими урядовцями та заборонити найбільш одіозним фігурам в’їзд до Сполучених Штатів. Втім американські урядовці поки що уникають розмов про ймовірність таких кроків, віддаючи перевагу більш дієвим, на їхню думку, засобам впливу на українську владу.

XS
SM
MD
LG