Спеціальні потреби

Економіка США та світу покращується, але виникає загроза нових проблем


Хоча ціни на пальне у США зростають, споживацькі витрати не скорочуються. У лютому американські крамниці отримали найбільші за останні п’ять місяців прибутки – у першу чергу, за рахунок зростання продажів автомобілів.

«Це дуже добрі новини для економіки, споживацька впевненість зростає. Також цікаво, що уточнені данні за січень виявилися кращими, ніж попередні», – пояснює Сюзан О`Галоран – журналіст телеканалу «Блумберг», що спеціалізується на фінансових новинах.

Покращення ринку праці в США та надання другого кредиту Греції підбадьорило інвесторів і акції на фондовому ринку Сполучених Штатів зростають шостий день поспіль. Але, кажуть експерти, навіть якщо ситуація в Греції нормалізується, фінансовій стабільності Європи загрожують бюджетні проблеми інших країн.

«Новий проблемний підліток – Іспанія. Іспанія мусить робити свої домашні завдання, особливо що стосується економічних реформ. Іспанія повинна відрегулювати свій абсолютно негнучкий ринок праці», – каже брокер німецького банку «Баадер» Роберт Галвер.

Іспанія не змогла досягти визначеного показника дефіциту бюджету і економісти очікують, що їй не вдасться це зробити і цього року. Економіка Іспанії в чотири рази більша, ніж Греції, і надання їй кредиту – малоймовірно.

У цей же час зростає загроза нової торгівельної війни. Барак Обама заявив, що США приєдналися до Європейського Союзу та Японії з вимогою до Китаю скасувати встановлені цієї країною експортні обмеження на рідкоземельні метали. Ці метали критично важливі для виробництва електроніки.

«Ми працюватимемо щодня, аби створити американським працівникам і підприємствам справедливі умови в глобальній економіці», – обіцяє президент США Барак Обама.

Сам Китай продовжує боротися з наслідками сповільнення економічного зростання. Після десяти років торгового профіциту Китай оголосив про дефіцит свого торгового балансу у понад 31 мільярд доларів. Гірші, ніж очікувалося, і показники інших секторів економіки. Це – сповільнення зростання споживання та промислового виробництва, як також різке падіння продажів на ринку нерухомості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG