Спеціальні потреби

Американські споживачі відчувають покращення економіки


Економічні звіти протягом останніх кількох тижнів подають досить суперечливі дані щодо економічного відновлення у США. Попри стабільне поліпшення становища на ринку праці, ринок житла минулого місяця навпаки, подешевшав. Знизилося і також і виробництво.

Упевненість американського споживача в економіці сягнула найвищого за останніх 12 місяців рівня. Безробіття в США впало, а ситуація навколо боргу Греції стабілізується – принаймні зараз. Дедалі зростає ринок цінних паперів, який відображає стабільність економічного відновлення. Утім, високі ціни на пальне можуть вплинути на готовність американців витрачати гроші.

Високі ціни на заправках означають менше грошей в кишенях американців на інші витрати. А це – мінус економіці, яка залежить від споживацьких витрат. Після найгіршої з часів великої депресії кризи, кажуть економісти, Америку ще певний час буде лихоманити. Урі Дадуш очолює Міжнародну економічну програму у фонді Карнеґі:

«Економіка США, по своїй природі, є дуже гнучкою. Вона сучасна, динамічна і ви це добре відчуваєте. Але криза залишає глибокий слід. Тому ви і не бачите, наприклад, на ринку житла, такого швидкого відновлення, як вам би хотілося».

Попри те, що банки дедалі рідше почали відбирати житло у людей, ціни на нерухомість у грудні упали ще на 4%. А останні дослідження говорять про те, що американці сьогодні більш схильні винаймати помешкання – поки не стабілізуються ціни на житло. Попри це, Урі Дадуш каже, причини для оптимізму таки є:

«Я бачив злети і падіння, але катастрофи, ейфорія чи сентименти минають дуже швидко. Я б зосередив сьогодні увагу на показниках, які є більш стабільними. Наприклад – рівень безробіття, чи заборгованість родин за житло. І з цього я б судив, чи рухаємося ми в правильному напрямку».

Національна Асоціація бізнес-економік переконана, що економіка США рухається у правильному напрямку. Останнє опитування Асоціації вказує на покращення ринку праці і економічне зростання, яке у 2012-му році передбачається на рівні 2,5%.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG