Спеціальні потреби

Від замороженого конфлікту не виграє ні Україна, ні Захід – генерал-лейтенант США (у відст) Даглас Люте


"Ми не повинні толерувати заморожені конфлікти Володимира Путіна. Це означає, що Україна має перемогти",- Даглас Люте, експосол США при НАТО
"Ми не повинні толерувати заморожені конфлікти Володимира Путіна. Це означає, що Україна має перемогти",- Даглас Люте, експосол США при НАТО

Україна має перемогти і світ повинен не допустити ситуації, коли її просто включать до списку сірих зон із замороженим конфліктом, тому що такі зони є небезпечними. Про це заявив Даглас Люте, генерал-лейтенант Сухопутних сил США у відставці, посол США при НАТО у 2013-17 роках.

Як повинна виглядати українська перемога

В інтерв’ю журналістці Грузинської служби Голосу Америки Еці Маґалдадзе Люте озвучив своє бачення української перемоги:

Україна має повернути окуповані території
Даглас Люте

“Україна має повернути окуповані території. Тільки це була б повна демонстрація Володимиру Путіну та його колегам, що вони зазнали невдачі. І, крім того, демонстрація російському народу, що Кремль програв”.

Натомість заморожений конфлікт, каже Люте, не є виграшем ні для України, ні водночас для Заходу.

“Остаточна поразка Росії в Україні має означати, що й там, де вона зробила інші кроки для створення заморожених конфліктів, для незаконного захоплення суверенної території, як у Південній Осетії та Абхазії, або як у Придністров’ї в Молдові, за ці кроки вона також повинні відповідати”, – наголошує експерт.

Водночас він додав:

“Але перш за все, ми повинні перемогти в Україні.

І я думаю, що якщо ми погодимося на щось інше, ніж перемога в Україні, якщо це стане замороженим конфліктом, тоді ми можемо просто додати його до списку заморожених конфліктів з ініціативи Володимира Путіна”.

Натомість союзники повинні продемонструвати російському президенту, що не бажають толерувати заморожені конфлікти, наголошує генерал і повторно підсумовує:

“Якщо коротко, то це означає, що Україна має перемогти”.

2024-й в Україні – це підготовка до контрнаступу у 2025-му

За прогнозами Люте, у 2024-му році Росія спробує досягти певних тактичних здобутків уздовж лінії зіткнення. Ситуацію у Авдіївці він вважає не стратегічною перевагою чи недоліком для жодної зі сторін. “Це тактична перевага російського боку”, – каже генерал-лейтенант.

Росія платить надзвичайно високу ціну за такі перемоги, нагадує Люте. Особливо людськими життями.

Цього року ми побачимо мінімальні досягнення з обох сторін
Даглас Люте

“Хороша новина полягає в тому, що я також не вірю, ніби росіяни мають значний наступальний потенціал, – каже генерал. – Я думаю, що загалом вони можуть досягти певних тактичних успіхів, знову ж таки, відносно невеликих успіхів у локальних районах, але нічого суттєвого, тому що вони зазнали величезних втрат. Тож цього року, я думаю, ми побачимо мінімальні досягнення з обох сторін. Але справжнє питання полягає також в тому, що обидві сторони роблять за лінією фронту”.

На думку експерта, упродовж цього року не буде жодних великих досягнень з обох сторін. Але він очікує кращі позиції для України на наступний, 2025-й рік:

Слід нарощувати наступальний потенціал, щоб наступного року Україна змогал пробити глибоку російську оборону
Даглас Люте

“Перш за все, треба тримати лінію оборони. У деяких випадках, як в Авдіївці, можливо, є сенс зробити тактичний відхід. А за допомоги від ЄС та, я сподіваюся, скоро і від США, слід перш за все нарощувати загальновійськовий наступальний потенціал, щоб наступного року Україна мала набагато кращі перспективи пробити глибоку російську оборону”.

Тому 2024 рік він бачить саме як рік розбудови майбутнього контрнаступу для глибоких ударів: “Якщо ми це зробимо, то справді створимо основу для значного успіху наступного року”.

З досвіду контрнаступу 2023 року, каже Люте, зрозуміло, що такі операції неможливо зробити швидко і дешево. “Тому я сподіваюся, що ми засвоїли цей урок. І завдяки новому додатковому фінансуванню можна буде створити реальну контрнаступальну спроможність для України”.

Американські ATACMS, європейські Taurus і Storm Shadow Scope можуть бути використані для ударів у глибині окупованих територій і зокрема по російських пунктах командування та управління, пунктах матеріально-технічного забезпечення, районах збору військ тощо.

Цілі – залізниця

Люте також зазначає, що російська логістика традиційно базується на залізниці, то ж це постійна ціль.

“Найзнаковішим є те, що Керченський міст – це залізничний міст, який постачає російських окупантів у Криму, – каже генерал. – Тож, атакуючи ці логістичні зони системами далекого радіусу дії, можна суттєво ізолювати та зменшити спроможності російських окупантів”.

Обидві сторони війни адаптувалися до неї протягом останніх двох років, каже генерал. Уроки, які були отримані упродовж цього часу, за його словами, полягають зокрема у тому, високоякісні сили часто можуть перемогти сили більше за об’ємом:

Україна має перевагу у якості сил: краще керівництво, кращий моральний дух, краща згуртованість, краща мотивація для боротьби
Даглас Люте

“Це старе рівняння про те, що якість може перемогти кількість. І хоча Росія, безумовно, має перевагу в кількості, тобто в транспортних засобах, обладнанні, техніці та живій силі, урок, який ми засвоїли за останні два роки, полягає в тому, що Україна має перевагу в якості сил: краще керівництво, кращий бойовий дух, краща згуртованість, краща мотивація для боротьби”.

Адже українці борються за виживання власної нації, наголошує генерал.

Росіяни не мають переваг, наявних в України

У росіян, зазначає він, немає цих переваг: “У них досить погана згуртованість, панує недисциплінованість, низький бойовий дух, кепське керівництво, крихке матеріально-технічне забезпечення”.

Люте також висловив підтримку кампанії довготривалих, послідовних, наполегливих і високоточних ударів по російській матеріально-технічній базі, щоб “ізолювати російських окупантів і зробити їх життя нещасним”.

“Ми надавали допомогу Україні надто мало і надто пізно”

“Ми забезпечили Україні достатньо, щоб не програти, де ми і є сьогодні, але ще недостатньо, щоб Україна виграла. І це просто недостатньо добре”, – каже Люте, аналізуючи 2 роки війни і допомогу з боку союзників.

Рівень підтримки України постійно підвищувався, але “у кожному випадку, на кожному кроці цього шляху ми робили надто мало, надто пізно”, вважає експерт.

Ми частково відповідальні за статичне положення оборонних ліній сьогодні
Даглас Люте

Він також додав: “Відверто кажучи, як військовий, колишній військовий офіцер, я вважаю, що ми частково відповідальні за статичне положення оборонних ліній сьогодні, тому що, перш за все, ми дотримувалися цього поступового підходу [у наданні допомоги Україні]”.

Цей підхід, каже Люте, дав час росіянам побудувати глибоку оборону, закласти міни, викопати рови, побудувати окопи тощо.

Отже, завдав шкоди Україні та приніс користь Росії.

“Ми повинні дати Україні все, що їм потрібно і коли їм це потрібно для перемоги"

Люте наполягає на зміні підходу до підтримки України:

“Ми повинні дати Україні все, що їм потрібно і коли їм це потрібно для перемоги. І ми повинні припинити цей “поступовий підхід”.

Він також закликав адміністрацію президента США надати дозвіл 8 країнам, яким Штати продавали ATACAMS, передати їх Україні. Це стало б помічним кроком у період, коли Конгрес все ще обговорює додаткове фінансування.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG