Спеціальні потреби

Популярність електромобілів у США зменшується через їх високу вартість


Продаж автомобілів у США, який є одним з провідних індикаторів стану економіки, зріс до найвищого за останні чотири роки рівня. За прогнозами експертів, цього року автовиробники розраховують продати понад 15 мільйонів нових автомашин, що лише на мільйон менше ніж до початку рецесії. Компанія «Дженерал Моторс», після реструктуризації, знову лідирує на світовому ринку. Виробники роблять ставку на компактні, економічні авто та на розвиток нових технологій. Щоправда, у електромобілів, зокрема у моделі Шевроле Вольт, виробництва «Дженер Моторс», справи йдуть не так добре.

Власнику Шевроле Вольта Федеріко Ґудседу подобається, що його електроавтомобіль майже безшумний. А у час коли ціни на бензин постійно зростають, він радіє своєму вибору машини кожного разу, коли проїжджає повз заправку.

Заряду батареї Вольта вистачає на приблизно 70 кілометрів, після чого, у разі потреби, починає працювати бензиновий двигун, і автомобіль може проїхати на одному баку ще 550 кілометрів. Ґудсед заряджає машину з домашньої розетки на 110 вольт. Або ж на станціях заправки, яких стає дедалі більше.

Ніл Копіт торгує машинами у штаті Меріленд. Вольт, каже він, у цьому районі користується великою популярністю:

«Мої люди зараз намагаються отримати два завози Вольтів, адже у мене недостатньо цих машин аби задовольнити попит».

Однак, загалом, по країні Вольт поки що не виправдав очікувань його виробника «Дженерал Моторс». Торік та на початку цього року було продано менше машин, ніж очікувалося. Тож компанія вимушена призупинити їх виробництво на 5 тижнів. Це викликає питання щодо майбутнього електромобілів. Експерти кажуть, що головна проблема в тому, що електромобілі набагато дорожчі від аналогічних бензинових.

Для того, щоб купувати електромобілі вигідно, ціна бензину повинна подвоїтися. До того ж звичайні бензинові моделі стають все більш економічними, і маючи широкій вибір, покупці віддають перевагу дешевшим машинам.

Інша проблема – нестача зарядних станцій. Це гальмує поширення повністю електричних моделей, таких як Ніссан Ліф. Однак, незважаючи на проблеми, автовиробники продовжують вкладати гроші у розвиток цього ринку, за яким бачать майбутнє.

«За два роки на ринку США буде двадцять електромобілів. Коли з’явиться довіра до них, я думаю ринок почне стрімко розвиватися», – каже Марк Ван.

А для Федеріка Ґудседа, час електромобіля вже настав:

«Коли я отримав права, я водив мамину машину «Пежо» 1967-го року. Багато всього змінилося».

Однак, напевно пройде не мало часу, поки електромобілі заполонять американські дороги, а Федеріко припинить почуватися винятком на дорозі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG