Спеціальні потреби

На шоу у Детройті виробники представили концепткари – автомобілі майбутнього


民众排队参观国家档案馆的独立宣言等文件
民众排队参观国家档案馆的独立宣言等文件

Північноамериканський міжнародний автосалон у Детройті вважається однією з найбільших і найважливіших подій року в автомобільному світі. Лідери автомобільної промисловості планети привозять на показ в Детройт свої найновіші моделі а також концепткари – автомобілі майбутнього.

Американські автовиробники, які ще кілька років тому були на грані виживання, цього року мали що показати національній публіці та іноземними гостям.

«Пані і панове, дозвольте Вам представити інноваційну модель Dodge Dart 2013», - звернувся до відвідувачів президент компанії Додж Рід Биґленд.

Dodge Dart – перше компактне авто, розроблене компанією Крайслер у співпраці з італійським Фіатом. Авто зроблене на платформі Альфа-Ромео, втім схоже на Альфу лише габаритами. Дизайн машини розроблявся у США, тому авто зберегло усі фірмові якості американського бренду.

Не підвів очікувань і Форд. Генеральний директор корпорації Алан Малаллі продемонстрував новий дизайн популярного седану Fusion, а у своїй промові не двояко натякнув - компанія прибуткова і продовжує зростати.

«Ми зобов’язалися створити 12 тисяч робочих місць у США, що ми і зробимо до кінця року. Ми також створимо 3 тисячі робочих місць в азійсько-тихоокеанському регіоні», - пообіцяв генеральний директор «Форд Моторс» Алан Малаллі.

Ще кілька років тому про розширення виробництва у Форді могли лише мріяти. У 2008-му, опинившись на межі банкрутства, всі говорили тільки про масові скорочення. Однак рентабельність індустрії свідчить про значні зміни, які відбуваються на авторинку. Торік «Велика трійка Детройта» - Ford, General Motors і Chrysler знову почали наймати людей на роботу у США.

«Той факт, що нам вдалося домогтися, аби усі ці робочі місця та інвестиції залишилися у цій країні, я думаю, є позитивним аспектом для цієї промисловості», - вважає президент профспілки авто працівників Роберт Кінґ.

За словами Кінґа, у США знову відкриють складальні цехи, де вироблятимуть американські автомашини не лише для внутрішнього ринку, але й на експорт.

«Протягом багатьох років у нас не так багато авто робилося на експорт для інших частин світу. Тепер усі три автовиробники планують експортувати машини зі США», - каже Роберт Кінґ.

З одного боку це добра новина для американської автопромисловості. З іншого, як зауважує економіст Брюс Пьєтриковскі, реформування авто індустрії ще не завершилося і авто економіка є дуже слабкою.

«Більшість американців немає зайвих грошей, які в них були у 2000-му році. Більшість американців або безробітні, або їх зарплати скоротилися з часу, коли автопромисловість перебувала на піку своїх продажів», - пояснює економіст Брюс Пьєтриковскі.

На думку економіста, збільшення продажу автомашин минулого року пов’язують зі споживачами, які відкладали покупку нових машин під час рецесії. Коливання на ринку цінних паперів і слабкий ринок нерухомості навряд чи сприятимуть подальшому прогресу автопромисловості, вважає експерт.

«Доступ до кредитів зараз обмежений. Американці не можуть дозволити собі брати позику на авто, та й не дуже прагнуть напружувати себе фінансово заради придбання автомобіля», - говорить він.

Тому на цьогорічному авто-шоу у Детройті американські автовиробники представляли менші за габаритами і доступніші за цінами економічні авто. Велику ставку вони роблять на молодих покупців, які ще не придбали нової машини в очікуванні покращення економіки, а тому готові викласти досить помірковану суму – 20 тисяч доларів за трендове авто, обладнане найсучаснішими технологіями.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG