Спеціальні потреби

У Вашингтоні все більше людей користуються послугами програми «Велосипед в оренду»


Багато західних країн у намаганнях покращити ситуацію із заторами на дорогах та зменшити забруднення довкілля заохочують своїх громадян більше користуватися велосипедами. Тепер і Сполучені Штати, а зокрема Вашингтон та його околиці, приєдналися до цих зусиль, і з кожним роком кількість людей, які замість авто обирають велосипед зростає.

Взяти в оренду велосипед дуже просто, вам потрібна лише кредитна картка. Щойно автомат зчитав її данні, клієнт обирає наскільки хоче позичити велосипед, автомат друкує чек і код для замка на велосипеді. Запалюється зелене світло і ви можете сідати у сідло. Власники річної передплати мають пластиковий ключ, який відмикає електронний замок. Повернути велосипед також легко. Це можна зробити на буд-якому майданчику, просто вставивши велосипед назад у стійку.

Вашингтонська міська адміністрація почала цю програму у вересні 2010 року. Сьогодні у столиці та передмістях вже сто тридцять чотири майданчики та тисяча сто велосипедів.

Програма пропонує кілька видів абонементів – денний, триденний, місячний та річний. Директор проекту Кепітал Байкшер Крис Голбен каже, що кількість річних користувачів зростає.

«У нас вже близько двадцяти тисяч користувачів річним абонементом. Окрім того, дев’яносто тисяч гостей міста скористалися нашими велосипедами. Це туристи і ті, хто приїжджають у справах на день-два», - розповідає Крис Голбен.

Минулого року кількість разових поїздок перевалила за мільйон. 5 відсотків клієнтів говорять, що сіли б за кермо автомобіля, якщо б не було цієї програми. А це означає на 50 тисяч менше машин на дорогах. Успіх програми залежить від кількох факторів, каже Голбен.

«Важливо, щоб були відомі люди на високому політичному чи соціальному рівні, які пропагуватимуть велосипеди для покращення здоров’я та зменшення кількості машин на дорогах. Окрім того, потрібно мати безпечні велосипедні доріжки, про які повинна подбати місцева влада», - говорить Голбен.

Два передмістя Вашингтона - повіт Монтгомері у Меріленді та Алекасндрія у Вірджинії – приєднуються до мережі Байкшер. До кінця року кількість велосипедних станцій у столиці та навколо неї зросте до майже трьохсот.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG