Спеціальні потреби

Мічиган робить ставки на легку промисловість


Економіка автобудівного штату Мічиган поступово оговтується завдяки реструктуризації автогігантів та поліпшенню стану ринку продажу автомашин. Щоправда, у процесі перебудови було втрачено чимало місць праці. І хоча Дженерал Моторс, Форд та Крайслер знову наймають на роботу, кількість робочих місць навряд чи коли-небудь повернеться до рівня 2008-го року.

Навчений негативним досвідом покладання на одну галузь, Мічиган паралельно диверсифікує свою економіку. У штаті активно розвивається легка промисловість. Одне із його підприємств спеціалізується на пошитті нейлонового покриття для промислових потреб. Їх замовниками є найбільші автовиробники Америки.

У 2008-му році, коли автомобільна промисловість опинилися на межі банкрутства, власникові цього бізнесу Марку Дандреті довелося звільнити понад 75% своїх працівників:

«Я би не хотів пережите таке ще раз. Тому ми вирішили зосередитися на тому, що робимо найкраще і винести це за рамки потреб автопромисловості. У нашому випадку це кроєння та шиття, що привело нас до пошиття одягу».

Досвід пережитого змусив Марка, як і багатьох інших підприємців Мічигану, які обслуговували автомобільну індустрію, почати диверсифікувати свій бізнес. Марк, наприклад, частково зосередився на виробництві готового одягу:

«Я фізично розділив підприємство. Розмежування дозволяє знати, що відбувається у цеху пошиття одягу, чи його промисловій частині. Ми знімаємо людей з одного цеху і перекидаємо в інший, залежно від робочого навантаження і обсягу роботи. Саме балансування ресурсів дозволяє нам насправді диверсифікувати зусилля і закріпитися на ринку готового одягу».

Сьогодні цех працює над корсетами для офіціанток, які замовило казино у Чикаго. Підприємство постійно наймає людей на роботу. Тільки знайти кваліфікованих робітників не завжди вдається. Менеджер Єлена Газіян, сьогодні, перевіряє вміння заявниці. Єлена поділилася, що стала менше переживати за свою роботу, коли підприємство почало виходити на ринок готового одягу:

«Це дає нам можливість розширити клієнтуру, створити більше робочих місць, найняти більше робітників, це краще для нас».

І краще для Мічигану. Елеонор Фуш, експерт з економічного розвитку, була співзасновником швейної промислової ради Мічигану у 2011-му році. Організація допомагає малим підприємствам у США налагодити між собою контакти для подальшого зростання.

«Ми прагнемо, аби швейна галузь стала тією частиною промисловості, що сприятиме диверсифікації економіки Мічигану і зробить її сильнішою. Сторони, які задіяні у цьому процесі, добре розуміють, що це не вирішує проблем, а є лише частиною вирішення проблем нашого штату», – каже Елеонор.

Дизайнер одягу Боні Фолі переконана, що швейна промисловість дозволить створити більше робочих місць у Мічигані, аніж інші неавтомобільні галузі:

«У нас є музична індустрія, студія «Мотавн». Але вона не забезпечує людей роботою. Так що, єдина, реальна галузь, яка, на мою думку, сьогодні розвивається, це швейна промисловість».

Наразі виробництво готового одягу не посідає вагомого місця в економіці Мічигану – товарообіг складає менше 5 мільйонів доларів на рік. Однак підприємці і влада не розчаровуюся. Усі розуміють, це лише початок великих амбіцій – зробити Мічиган провідним центром легкої промисловості.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG