Спеціальні потреби

Відродження автоіндустрії – ключове питання попередніх виборів у Мічигані


Автомобільна промисловість Сполучених Штатів – не без суттєвої бюджетної допомоги – виходить з глибокої кризи. Усі великі компанії – «Форд», «Дженерал Моторс» і «Крайслер» – минулого року продемонстрували зростання прибутків.

Конгресмен-демократ Джон Дінгл, який представляє столицю штату Мічиган місто Детройт, завдячує цьому уряд:

«Ми допомогли автоіндустрії під час важкого періоду. Це – національне багатство і величезний ресурс. І для Сполучених Штатів було дуже важливо врятувати цю індустрію. Ця галузь дає роботу кожному сьомому в цій країні. Це те багатство, яке хоче мати кожна нація в світі».

Дінгл сподівається, що саме цю думку президент Обама донесе до виборців під час своєї кампанії за переобрання:

«Це не йде на користь людям з протилежного табору, коли вони кажуть, що Детройт треба було залишити банкрутом».

Колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні і інші республіканські претенденти на президентську посаду критикували надання урядової позички розміром у кілька мільярдів доларів американським автокомпаніям.

Ромні – син колишнього губернатора цього штату. Професор економіки Мічиганського університету Брюс Петроковські каже, що позиція Ромні щодо урядового кредиту зменшує його популярність серед виборців штату:

«Я думаю, що люди міркуватимуть таким чином: а от якщо б він вже був президентом, то він би не допоміг автомобільній індустрії. Чесно кажучи, я думаю, що це відверне від нього багато людей».

І це розуміє нинішній губернатор Мічигану Рік Снайдер, який також є республіканцем:

«Я не критикую людей, які підтримали урядову позичку. Мова йшла не лише про банкрутство однієї чи двох компаній. Під загрозою опинилися величезна галузь».

«Звичайно, деякі люди вважають, що це було непотрібне втручання уряду. Але щонайменше тут, де мешкають переважно демократи, в Детройті та навколо, це рішення сприймається однозначно позитивно», – додає Брюс Петроковські.

Президент профспілки автопрацівників Джордж МакҐрегор також ставиться до рішення уряду допомогти автовиробникам позитивно. Він каже, що Обама мусить рекламувати це як свою заслугу:

«Він поки що не використовує це в своїй кампанії за переобрання. Але ми будемо це робити, агітуючи за нього».

Підтримка чи опозиція урядовій позичці вже впливає на попередні вибори в Мічигані. Рік Санторум, який підтримав цей крок як сенатор, за опитуваннями випереджає вихідця з цього штату Мітта Ромні, який виступив проти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG