Спеціальні потреби

Гроші корегують хід виборчої кампанії у США


Гроші завжди нероздільно супроводжували політику. Втім цьогорічна виборча кампанія у США відрізняється від усіх попередніх величиною сум, які вливаються у політичний процес. Після того, як Верховний суд США дозволив корпораціям фінансувати так звані «комітети політичної дії» – організації, які мають право пропагувати ті чи інші політичні ідеї – гроші в американську політику полилися рікою. Претенденти на номінацію від Республіканської партії вже відчули на собі вплив товщини гаманця конкурента.

Вплив корпоративних грошей на політичну кампанію – одразу видно як тільки увімкнеш телевізор. Негативна реклама здебільшого фінансується саме «комітетами політичної дії». Зростання грошових вливань у політику і поява великої кількості негативної реклами спровокувала незадоволення серед виборців, кілька з яких прийшли з протестом до Верховного суду. Учасники протесту вважають, що 2 роки тому суд постановив неправильно, коли дозволив багатіям, корпораціям та недержавним об’єднанням вкладати необмежені суми у «комітети політичної дії», які створюються для досягнення певної політичної мети. Раніше політичні кампанії фінансувалися лише з приватних пожертвувань людей, розмір і джерела надходжень яких обмежував закон. Рішення Верховного суду дало багатіям необмежені можливості впливу на політичний процес, каже учасниця протесту Аннабель Парк:

«Це як казино, де заможні люди самі роблять ставки і самі ж крутять рулетку, посмоктуючи свої сигари».

Експерти вважають, що негативна реклама є ефективною зброєю проти опонентів і її поява у медіа впливає на уподобання виборців. Цей вплив добре демонструють результати республіканських праймеріз у перших штатах. Джон Фортьєр – експерт «Комітету двопартійної політики» каже, що рішення Верховного суду зробило політику у США ще більш залежною від грошей:

«Ми однозначно можемо відзначити збільшення грошей у політиці. Але ці фонди не контролюються напряму ні партіями, ні кандидатами. І за тим звідки вони приходять і куди витрачаються важче прослідкувати».

Такий розвиток подій не дивує оглядача Вашингтонського політичного видання «Roll Call» Дейвида Друкера:

«Гроші в політиці – як вода. Якщо ви приберете правила вони потечуть рікою. Якщо ви встановите правила, вони потечуть в обхід. Цей процес не зупинити».

Але таке пояснення не влаштовує, тих хто зібрався біля Верховного Суду. Вони хочуть, щоб суд скасував своє попереднє рішення і забрав у корпорацій та багатіїв можливість своїм товстим гаманцем визначати політичний ландшафт в країні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG