Спеціальні потреби

Скільки коштують президентські вибори у США


Одне з ключових питань будь-якої виборчої кампанії це її фінансування. У 2008-му році з метою здобути Білий дім Барак Обама зібрав і витратив майже 750 мільйонів доларів США. Кожну виборчу кампанію республіканці та демократи ідуть в народ, намагаючись зібрати якомога більше коштів для проведення своїх політичних кампаній. У 1992-му році сума зібраних обома партіями грошей склала 135 мільйонів доларів. Та вже через 16 років у 2008-му ця сума збільшилась у понад десять разів і склала майже два мільярди доларів. На що ж ідуть ці гроші, пояснює Браян Дарлінг з Фундації Спадщина:

«Мільйони доларів ідуть на теле- та радіорекламу. Великі витрати складають подорожі містами та організація зустрічей з виборцями, як також фінансування штабів кандидатів. Все це вимагає значних коштів».

У США, кошти, які кандидати збирають та витрачають під час кампанії, чітко врегульовані законами та контрольовані спеціальним державним агентством. У 1970-му році Конгрес створив Федеральну виборчу комісію завданням якої є забезпечення прозорості під час збору та витрат коштів під час політичних кампаній.

«Про все, що кандидати та політичні партії роблять у нашій політичній системі, вони звітують перед Федеральною виборчою комісією. Ця інформація майже миттєво стає доступною громадськості через наш веб-сайт», – каже Сінтія Бовурлі голова Федеральної виборчої комісії США.

На сьогодні американці індивідуально можуть вкласти у кампанію свого кандидата не більше двох з половиною тисяч доларів. Організація може зробити вдвічі більший внесок п’ять тисяч доларів. Окрім зібраних коштів кандидати можуть також скористатися так званим громадським виборчим фондом, який виділяється з державного бюджету. Але щоб отримати бюджетне фінансування кандидат мусить дотримуватися обмежень щодо того, скільки грошей він може зібрати з приватних джерел. Можливо саме тому у 2012-му році жоден кандидат чи політична партія не взяла жодної копійки від держави на проведення кампанії.

Цьогорічна президентська кампанія, втім, має ще одну серйозну відмінність від попередніх у контексті її фінансування. У 2010-му році Верховний суд США ухвалив рішення за яким громадські групи – так звані Комітети політичної дії – можуть без обмежень збирати та витрачати кошти в інтересах кандидатів. Політичні оглядачі висловлюють стурбування діями цих комітетів.

«Справді, їх діяльність майже неврегульована. Вони можуть збирати і витрачати необмежені суми грошей. Вони не мають жодних часових обмежень. Вони можуть говорити все що хочуть. Вони можуть прямо підтримувати одних кандидатів або виступати проти інших», – каже Давид Лівентал з видання «Політико».

Оглядачі вважають, що вибори 2012-го року можуть стати першими, коли гроші зібрані та витрачені Комітетами політичної дії можуть перевищити фонди зібрані самими кандидатів. А політичні експерти висловлюють занепокоєння, що гроші невідомого походження зібрані Комітетами політичної дії можуть вирішити долю майбутнього президентства у США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG