Спеціальні потреби

Парафування Угоди про асоціацію вимагає від України реальних євростандартів – посадовець ЄС


У п’ятницю у Брюсселі Україна та Євросоюз парафували Угоду про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України. Обидві сторони висловили спільне зобов’язання вжити подальших технічних заходів, необхідних для підготовки до підписання Угоди про асоціацію. Наступним кроком має стати підписання сторонами угоди. А після цього парламенти країн ЄС мають ухвалити рішення щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Водночас європейські посадовці кажуть, що парафування є лише технічним завершенням переговорів і передбачає серйозних кроків від України з запровадження європейських стандартів. Про це у Вашингтоні заявив радник високого представника ЄС з зовнішньої політики Піркка Тапіола.

Для переходу від парафування угоди до її підписання та ратифікації, зазначив радник високого представника ЄС із зовнішньої політики Піркка Тапіола, Україна має багато зробити. При цьому політик наголосив, що Європейський Союз безперечно вважає Україну європейською державою. А саме тому для подальшої співпраці вимагатиме від неї дотримання європейських стандартів:

«Європейський Союз, і я хочу на цьому наголосити, – це спільнота, побудована на цінностях. І це не порожні слова. Ми не можемо допустити жодних компромісів, коли йдеться про наші цінності. Тому що наші цінності були чітко визначені і як наші інтереси. Якщо подивиться на європейську стратегію безпеки від 2003-го року, нашим фундаментальним інтересом щодо сусідів є створення потужного кола держав з гарним урядуванням. Деякі з цих країн одного дня можуть стати членами, але перш за все вони повинні мати сталі внутрішні механізми урядування».

Серед питань, які непокоять Європейський Союз, Піркка Тапіола назвав погіршення стану свободи ЗМІ, порушення під час минулих місцевих виборів, зволікання з проведенням судової реформи та насамперед вибіркове судочинство.

«Я би хотів наголосили на тому, що справа тут не в особистостях. Якщо б на виборах перемогла інша політична сила, і за тим слідувала подібна хвиля переслідувань, ми би зайняли таку ж принципову позицію. Тут не йдеться лише про Юлію Тимошенко, є ще 19 інших в’язнів та ряд інших справ, які викликають серйозні питання, і у вирішенні яких ми вимагаємо дотримання процесуальних норм», – зазначив Піркка Тапіола.

Тапіола додав, що Європейський Союз продовжуватиме вимагати звільнення політичних в’язнів, щоб всі політичні сили України мали змогу взяти рівну участь у наступних виборах. І за цими виборами, наголосив він, ЄС та інші міжнародні спостерігачі будуть дуже уважно стежити.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

XS
SM
MD
LG