Спеціальні потреби

Опозиція відхрестилася від закону про вибори


Опозиція пропонує вважати недійсними її голоси, віддані півроку тому за закон про вибори народних депутатів. Про відкликання голосів заявив у своєму зверненні, поширеному в середу, Комітет опору диктатурі. Як мовиться у зверненні, до такого кроку опозиціонерів змусили останні рішення Конституційного суду. На думку КОД, ці рішення свідчать про те, що влада розпочала масштабну ревізію закону про вибори. Мовляв, закон був прийнятий у результаті складного компромісу між владою і опозицією, а Конституційний суд своїми рішеннями цей компроміс розбалансував.

«Зрозуміло, що тепер Конституційний суд штампуватиме рішення за рішенням, які нівелюватимуть дух і сутність ухваленого закону», – прогнозують у КОДі.

«Діалог з наперсточниками, як і попереджала лідер опозиції Юлія Тимошенко, неможливий», – скаржаться члени Комітету. І роблять висновок:

«У зв’язку з цим ми не вважаємо дійсними свої голоси під законом про вибори і заявляємо про те, що наше голосування за цей закон є таким, що не відбулося».

Закон, за якими пройдуть парламентські вибори цієї осені, був ухвалений у листопаді минулого року. Тоді політологи називали закон «сумним компромісом», «перемогою поганого над дуже поганим» і дивувалися масовій підтримці цього закону опозицією.

Нинішній запізнілий демарш опозиціонерів – в один голос твердять експерти – не матиме жодних наслідків. Відкликання голосів постфактум жодним чином не впливає на чинність закону, – сказав «Голосу Америки» заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера:

«Заява є подією виключно у політичній площині, і це право політиків робити подібні заяви. Що ж до правової площини, то ця заява не матиме жодних правових наслідків. Вона ніяким чином не впливає ні на факт прийняття закону, ні на факт набрання ним чинності, ні, тим більше, на втрату чинності».

Водночас, коментуючи два останніх рішення Конституційного суду (які й спричинили обурення опозиції), заступник голови ЦВК висловлює категоричну незгоду з одним із них – за яким виборцям на закордонних дільницях заборонили голосувати за «мажоритарників».

«Я, чесно кажучи, був здивований появою такого рішення. Не може Конституційний суд позбавляти громадян України конституційних прав, ставлячи у різне правове становище тих, які проживають в Україні, і тих, які не проживають. Конституція однозначно надає громадянам України рівне право обирати і бути обраними, і тут не може бути привілеїв чи обмежень за різними ознаками, у тому числі за місцем проживання. Я категорично незгоден з правовою позицією КС. Наслідком цього рішення стало те, що 439 тисяч виборців, які проживають за кордоном, позбавили права голосу», – підкреслив Магера.

Що ж до другого рішення Конституційного суду – про заборону подвійного балотування – то до нього у керівника Центрвиборчкому немає питань.

«Друге рішення, де йдеться про неможливість одночасного балотування – у мажоритарному окрузі і за списком – я цілком підтримую. Тут систуація чорно-біла. Вона була відома усім без винятку політикам, починаючи ще з 1998-го року, коли Конституційний суд у схожій справі ухвалив рішення, яким визнав, що неконституційно балотуватися одночасно і в партійному списку, і в мажоритарному окрузі. Про це всі знали. І все одно включили цю норму до закону, який приймався Верховною Радою. Я не знаю, з яких міркувань це робилося. Тому це друге рішення КС цілком правомірне, щодо нього у мене ніяких питань немає».

Як стверджують інші експерти, рішення опозиції відкликати підписи під виборчим законом позбавлене не тільки правового, але й політичного сенсу. Так вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко:

«Це ідея [бютівця Андрія] Кожем’якіна. І вибачайте – я різкий термін використаю – це дурня. Ніякого юридичного змісту ця дія не матиме, ніяких політичних дивідендів не принесе», – сказав Фесенко «Голосу Америки».

За його словами, жорсткі дії опозиції ще можна було б зрозуміти, якби йшлося про спробу влади ревізувати записані в законі процедурні норми – про неможливість зняти кандидата-мажоритарника під час виборів, про обмеження голосування вдома тощо. Саме ці норми, які мінімізують вплив адмінресурсу та зменшують ризик виборчих маніпуляцій, були головною частиною компромісу між владою і опозицією при ухваленні виборчого закону, нагадує політолог.

«Зараз же відмовлятися від закону тільки тому, що Конституційний суд, цілком правомірно, скасував подвійне балотування – це, на мій погляд, чергова помилка опозиції, чергова її неадекватна дія. Сьогодні, мені здається, в опозиції знову коливаються між двома протилежними тенденцями: або фактичний бойкот виборів, гра на зрив виборів (тому що об’єднатися і виграти їх не можуть); або захист від ревізії норм закону ось у такий парадоксальний спосіб. Так чи інакше – відкликання голосів через 5 місяців, коли закон давно прийнятий і підписаний, немає ніякого сенсу. Я порадив би опозиції чітко продумувати свої дії, а не робити поспішних, емоційних і, вибачте ще раз, просто дурних кроків», – сказав Фесенко.

Ще різкіше про нинішню заяву КОДу відгукується політичний експерт Володимир Цибулько.

«Чесно кажучи, оцей їхній жест виглядає так, ніби курці голову відрубали, а через місяць згадали і пришили назад. Насправді це істеричний жест від відсутності ідей, відсутності технології та стратегії на виборчу кампанію. Принциповою помилкою для них було голосування за цей виборчий закон взагалі. Тоді влада могла піти на серйозніші поступки, на чесніший закон, на зміну виборчої системи взагалі. А зараз... зараз тільки й залишається, що силкуватися пришити назад давно відрубану курячу голову», – сказав Цибулько «Голосу Америки».

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG