Спеціальні потреби

Після відмови від ядерної програми Україна зможе виготовляти власні медичні ізотопи - представник Держдепу


США взяли на себе зобов’язання побудувати новітнє джерело нейтронів на базі Харківському фізико-технічного інституту.

19 кілограмів відпрацьованого високозбагаченого урану залишили територію України та були транспортовані до Росії, що завершило процес отримання Україною статусу без’ядерної держави. Ядерних матеріалів, які були в розпорядженні України вистачило б на створення двох-трьох ядерних бомб, кажуть фахівці.

Президент США Барак Обама під час свого виступу на саміті з ядерної безпеки у Сеулі минулого тижня подякував Україні за дотримання зобов’язань, узятих на себе під час попереднього саміту. Він запевнив, що США також виконають свої зобов’язання перед Україною.

Заступник помічника Держсекретаря США Деніел Рассел каже, що це є історичним моментом у напрямку припинення ядерної загрози у світі.

"Ця фаза завершує багаторічну працю з перетворення України на без’ядерну державу, яку ми почали ще в 90-их", - заявив Деніел Рассел.

Деніел Рассел зазначив, що маючи роки досвіду успішної співпраці з Україною у рамках Глобальної ініціативи проти світового тероризму, США мають намір розширити співпрацю і у цивільній галузі.

За його словами, у рамках програми вивезення з території України збагаченого урану, в межах фінансової та технічної допомоги Україні, США взяли на себе зобов’язання побудувати новітнє джерело нейтронів на базі Харківському фізико-технічного інституту, яка дозволить розширити дослідницькі потужності українських науковців.

"Ми очікуємо запустити його роботу вже у 2014 році. Таким чином Україна зможе більш ефективно співпрацювати у галузі науки із США та іншими країнами світу. Крім того, вперше Україна матиме змогу виготовляти свої власні медичні ізотопи для лікування раку та інших захворювань. Раніше ці ізотопи Україна стовідсотково імпортувала", - розповів Деніел Рассел.

Загалом же за два роки, з травня 2010 року, з території України в Росію було перевезено 200 кілограмів відпрацьованих ядерних матеріалів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG