Спеціальні потреби

Проблема диктатури стала темою фестивалю документального кіно у Києві


Україна сповзає до авторитаризму. Про це наголошує Гельсінський комітет у США, про це говорять європейці. Застерегти українців мовою кіно вирішили під час Міжнародного фестивалю документального кіно «Docudays UA».

Червоні прапори, гвоздики та оплески – так почали фестиваль «Docudays UA» цього року. Це не повернення у минуле, а те, що може загрожувати у майбутньому. Організатори фестивалю переконані, тема авторитаризму актуальна завжди, але в Україні на сьогодні - особливо.

«Ця тема порушувалася після революцій, які відбувалися у близькосхідних країнах і так далі, і якось так несподівано мистецтво почало виконувати свою футуристичну функцію і справи в Україні пішли в такий спосіб, що зараз це більше ніж на часі, і тому ми вирішили і спеціальні покази присвятити цій темі, дібравши спеціальні фільми, і присвятити обговоренню різноманітні столи і так далі», – пояснює програмний координатор фестивалю «Docudays UA» Ксенія Харченко.

Спеціальну програму «Диктатура та авторитаризм» відкрив фільм Сергія Буковського «Україна. Точка відліку». Стрічка простежує 90-ті роки, період становлення української незалежності. Саме тоді, на думку митців, була втрачена можливість побудувати справжню демократичну державу.

«Ніякого авторитаризму, і ніякої диктатури з Марсу нам не принесли. Ми все дозволили – і в Україні, і в Росії. І всі ми, і я особисто, погоджувалися з всім, а отже несемо за це відповідальність», – вважає режисер Валерій Балаян.

Що ж трапилося сьогодні – про це глядачам розповів фільм «Ходорковський» Кирила Туші, проект «Молодим про молодих», де режисери із пострадянських країн показали сьогодення з різних ракурсів.

Для українців провели й чимало майстер-класів та зустрічей із відомими документалістами. Американський режисер Маршалл Каррі порадив українським колегам не втрачати пильність напередодні виборів та користуватися можливостями Інтернету:

«Я впевнений, якщо люди не будуть знімати документальні фільми, не будуть входити у двері та розмовляти із людьми про проблеми, і якщо медіа не будуть робити свою роботу, то багато неприємних речей буде відбуватися у темряві. Світло, яке проливають ЗМІ, інформуючи людей, знищує все це».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG