Спеціальні потреби

"Артист" побореться з "Нащадками" за премію Оскар


Любителі кіно, затамувавши подих, очікують кому ж з акторів та режисерів дістануться золоті статуетки на цьогорічній церемонії вручення «Оскарів» у Голлівуді. У головній категорії «Найкращий кінофільм» представлено дев’ять стрічок.

Драма «Нащадки» Александра Пейна – зворушлива розповідь про успішного юриста, дружина якого лежить в комі після аварії. Доглядаючи за двома доньками, герой розуміє, що у його сім’ї все далеко не так гладко, як йому здавалося. Стрічку висунуто у номінації «Найкращий кінофільм», а його головного героя – Джорджа Клуні – у номінації «Найкращий актор».

Критики хвалять стрічку за чудову режисуру, кмітливий та щирий діалог, втім, додають вони, нестача величі може коштувати фільму найвищої нагороди.

Стрічка Мартіна Скорсезе «Охоронець часу» переносить глядача у Париж ХІХ-го століття. Це історія про хлопчика-сироту, який живе на паризькому залізничному вокзалі і щодня заводить годинник. Г’юґо може опинитись у сиротинці, якщо його знайдуть. Постійні загрози, які постають перед маленьким героєм, нагадують глядачеві мотиви новел Діккенса.

Цього року фільм «Охоронець часу» лідирує за кількістю номінацій. Він висунутий у 11-ти категоріях.

Стрічка «Прислуга» Тейта Тейлора розкриває гірку правду життя афроамериканських служниць у білих родинах на півдні Америки у 1960-их роках. Вайола Девіс, яка зіграла головну роль, висунута на номінацію «Найкраща акторка».

Фільм вже отримав найвищу нагороду Гільдії кіноакторів США. Три з чотирьох номінацій, у яких висунуто стрічку, відзначають саме гру акторів. Критики кажуть, що емоційну напруженість фільму та епічний образ героїв важко переоцінити.

Поетична драма «Дерево життя» перевершує конкурентів вражаючими візуальними ефектами та філософською ідеєю. Це метафізична розповідь про втрату невинності та божественності, про людську природу і смертність. Деякі критики називають стрічку шедевром, втім, додають, що тривалість у три годинний є швидше її недоліком, ніж перевагою.

«Дерево життя» не несе масового заклику, має досить незвичне завершення і це може підірвати його популярність. Журі може зробити свій вибір на користь чогось динамічнішого та більш розважального, як наприклад фільм «Артист» Мішеля Хазанавічуса. Стрічка висунута у 10-ти номінаціях і перевершує багатьох конкурентів за емоційністю та музичною обробкою. Хазанавічус підібрав акторів, які блискуче зіграли у стилі німого кіно 1920-30-их років. Це історія злету і падіння зірки телеекранів у час розвитку кіноіндустрії.

Однак, кому б не дісталися золоті статуетки, головним переможцем залишається глядач, адже саме для нього і було створено ці фільми.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG