Спеціальні потреби

Україна домовляється про постачання газу з ЄС


Українське керівництво підтверджує інформацію про переговори із європейськими компаніями про можливість постачання газу з ЄС. Керівник енергетичного відомства країни відправився до Брюсселя, щоб отримати підтримку цієї ідеї від Єврокомісії. “Юрій Бойко та (Єврокомісар з питань енергетики) Ґюнтер Оттінґер обговорять сьогодні питання поставок газу з Європи до України”, - повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров. Експерти припускають, що може йтися зокрема й про закупку незначних обсягів газу у німецьких енергетичних компаній.

Українські урядовці не приховують, що головна мета таких проектів - полегшити переговори з Росією про перегляд існуючих контрактів. Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський на інвестиційній конференції у Києві наголосив, що посадовці активно працюють над створенням альтернативних джерел постачання:

“Для мене головне - це створення альтернативних джерел постачань. На мій погляд, це більш важливе питання, ніж питання, безпосередньо пов'язане з постачанням газу за тією чи іншою ціною”.

Оглядачі називають диверсифікацію джерел постачання газу спробою вплинути на поки що непохитну позицію Російської Федерації, щоб змусити її переглянути існуючі домовленості. Провідний експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко вважає можливим укладання контрактів про постачання газу з країн ЄС. Однак називає таку політику не надто ефективною. Не наблизить вона й до перегляду газових контрактів із Газпромом.

“Експортом газу з країн ЄС не можливо вирішити якісь довгострокові завдання забезпечення газом. Одноразові закупівлі можливі, але вони ні на що не вплинуть. Росія на це не реагує, бо там прекрасно розуміють політику України і усвідомлюють, що це лише політичні маневри, а не серйозні дії. Вплинути на позицію Росії оголошенням подібних заяв неможливо. Тому треба кардинальним чином змінювати енергетичну політику України. Сьогоднішня енергетична політика української влади, яка полягає у маневруванні між Європейським Союзом і Росією, фактично завела у глухий кут. Потрібно здійснити синхронізацію роботи ГТС України і Європейського союзу, тоді це не будуть якісь одноразові закупівлі, а це буде серйозна стратегічна лінія, яка здатна підвищити надійність газозабезпечення України та знизити залежність від поставок російського газу”, - пояснив експерт в інтерв'ю “Голосу Америки”.

Українські посадовці повідомляють, що чергові російсько-українські газові переговори на найвищому рівні відбудуться наприкінці травня у Москві. Це означає, що до вступу на посаду президента РФ Володимира Путіна Київ не розраховує на перегляд існуючих контрактів. Президент України Віктор Янукович сьогодні досить скромно відгукнувся про прогрес у вирішенні проблеми. “Ми поступово просуваємося вперед у спільному розумінні підходів до вирішення цих питань”, - заявив він під час поїздки до Запоріжжя. Він нагадав, що нині переговори ведуться на рівні Міністерства палива та енергетики України і керівництва ВАТ Газпром.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG