Спеціальні потреби

Новообраний президент США здійснить перший візит до Білого дому


Президент Обама заявив, що віддав розпорядження адміністрації докласти всіх зусиль для успішної передачі влади

Новообраний президент Дональд Трамп в четвер вперше приїде в Білий дім після несподіваної перемоги над Гілларі Клінтон на президентських виборах у вівторок.

Він зустрінеться з президентом Бараком Обамою, щоб почати процес поступової передачі влади, спрямований на підготовку обраного президента до прийняття присяги 20 січня.

Обама вів активну агітацію за обрання Клінтон і в середу визнав, що сприймати поразку важко.

«Не секрет, - нагадав Обама, - що між новообраним президентом і мною існують деякі досить істотні розбіжності. Однак хочу нагадати вам, що вісім років тому між мною і президентом Бушем також були серйозні розбіжності. Це не завадило команді президента Буша забезпечити максимально професійний і гладкий перехід, що дозволив нам спокійно підійти до справи».

За словами Обами, тепер він вболіває за успіх Трампа і віддав розпорядження команді Білого дому «докладати всіх зусиль, щоб процес передачі влади обраному президенту пройшов успішно».

Обама назвав мирну передачу влади відмінною рисою американської демократії.

Ще до виступу Обами в Білому домі демократичний кандидат Гілларі Клінтон вперше з'явилася на публіці в Нью-Йорку після того, як вона зателефонувала Трампу і визнала свою поразку на виборах.

В оточенні членів сім'ї та кандидата у віце-президенти Тіма Кейна зазвичай незворушна Клінтон намагалася стримувати сльози, коли повчала членів свого штабу. За її словами, поразка в боротьбі за посаду президента - «це боляче, і ця біль збережеться ще довгий час».

«Це не той результат, на який ми сподівалися, на який ми працювали ... Але я дуже вдячна за цю чудову кампанію, яку ми провели разом», - сказала Клінтон своїм прихильникам, багато з яких плакали.

«Я знаю, що ви розчаровані, тому що відчуваю те ж саме розчарування, як і десятки мільйонів американців, які вклали в цю роботу свої надії і мрії», - додала вона.

Клінтон закликала демократів дати Трампу шанс керувати країною»

Слід зазначити, що Клінтон випередила Трампа за кількістю отриманих голосів: за неї проголосувало на 206 тисяч виборців більше, ніж за республіканського кандидата. Однак президент США обирається колегією виборників (електоральним коледжом), в якій для перемоги кандидату необхідно набрати 270 голосів. Трамп отримав 279 голосів виборників, в той час як Клінтон - лише 228.

Згідно з передвиборчими опитуваннями, Клінтон випереджала Трампа на 2-3%.

Трамп представляв себе як несистемного кандидата і людини, яка раніше не займався політикою. У той же час він представляв Клінтон як особу, яка вміло маніпулювала політичною системою заради особистої вигоди, в той час як рядові американці втрачали роботу, а економічні можливості для них виснажувалися.

Обама попереджав, що президентство Трампа зведе нанівець успіхи в справі виведення країни з рецесії і припинення двох воєн, досягнуті за останні вісім років.

Зі свого боку Трамп стверджував, що адміністрація Клінтон буде, по суті, третім терміном Обами, і обіцяв змінити статус-кво, чого, з його точки зору, вимагали виборці.

Дивіться також: Як прості американці і сам Дональд Трамп зустріли звістку про його перемогу

Як прості американці і сам Дональд Трамп зустріли звістку про його перемогу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG