Спеціальні потреби

Названо невідомі раніше обсяги російського втручання на Facebook, Twitter - у Сенаті прагнуть не допустити повторення


Республіканець Ґресслі та демократка Файнстін, очільники Сенатського юридичного комітету
Республіканець Ґресслі та демократка Файнстін, очільники Сенатського юридичного комітету

У Сенатському юридичному комітеті стартували слухання присвячені "екстремістському контенту та російській дезінформації онлайн". Законодавці, перед якими виступають представники провідних соціальних мереж Google, Facebook, Twitter, прагнуть разом з технічними гігантами залатати дірки, які і дозволили Росії впливати на перебіг політичних подій у США.

Слухання у Конгресі триватимуть і завтра. Видання The New York Times назвало ситуацію "марафоном".

Напередодні події, всі три компанії заявили, що кількість пов'язаних із Росією облікових записів перевищує попередні оцінки. Наприклад, Facebook, заявив, що інформацію поширювана через такі канали у цій соціальній мережі досягла 126 мільйонів користувачів.

Натомість Twitter розповів каналу NBC, що компанія виявила 36746 ботів пов'язаних із Росією у проміжку між 1-м вересня та 1-м листопада 2016-го року. Ці боти опублікували 1,4 мільйони твітів, які було переглянуто 288 мільйонів разів.

У вівторок у вступному слові перед початком слухань у Сенаті представники компаній назвали неприйнятним факт намагань вплинути на політичне життя США з боку іноземних агентів, якими б не були обсяги цього втручання. При цьому вони наголосили, що загалом активність підозрілих облікових записів у соціальних мережах становила дуже незначний відсоток загальних обсягів активності і вимірювалась долями відсотка.

У 2015-му році уряд України попередив соціальну мережу Facebook та уряд США про агресивне поширення Росією неправдивої інформації та пропаганди у соціальних мережах

Представники Facebook та Twitter також наголосили, що по завершенню виборів у США, окремі пов'язані із Росією сторінки та облікові записи, які раніше "агітували" за Трампа, переключились на його критику, або ж взялись за організацію виступів проти нього. Представник компанії Google заявив, що компанія не володіє інформацією, яка б дозволили надати коментар з даного приводу.

Напередодні слухань також стало відомо, що у 2015-му році уряд України попередив соціальну мережу Facebook та уряд США про агресивне поширення Росією неправдивої інформації та пропаганди у соціальних мережах.

"Ми поділилися з ними нашим занепокоєнням, що проблема фейкових новин поширюється і подібна поведінка викликає велику стурбованість. Думаю, що Facebook отримав попередження щодо ситуації, яка зрештою розгорнулась у США. Вони відповіли: "Ми відкритий майданчик, ми дозволяємо будь-кому спілкуватись". Ось це мені і відповіли", - наводить слова Шимківа видання Financial Times.

Дивіться також: З якими настроями каталонці готуються до виборів?

З якими настроями каталонці готуються до виборів? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG